Moord verbijstert krantenbezorgers

ROTTERDAM, 11 MAART. “Ik heb de hele nacht niet kunnen slapen”, zegt Willem, die kranten rondbrengt in het deel van de Rotterdamse wijk Ommoord waar gisterochtend een achttienjarige krantenbezorgster werd vermoord. Hij zag hoe de politie gisteren drie verdachten arresteerde. De hele nacht heeft hij liggen “piekeren hoe dit toch heeft kunnen gebeuren”. “Alle krantenjongens zijn bang”, zegt Willem.

Rond half zes vanochtend is Ommoord uitgestorven. Een enkele auto rijdt door de hoogbouwbuurt. Op de plaats van de misdaad, aan de Verfbrem, ligt op de stoep een tiental bossen bloemen. Een straat verder is een bezorger van de Volkskrant aan het werk. Hij wordt deze ochtend bijgestaan door een collega. Met trillende stem praten ze over de gebeurtenis. “Luguber, iedereen vindt het vreselijk.” Ze weten nog niet of ze verder gaan met dit werk. “Als zoiets nog een keer gebeurt, hou ik er zeker mee op”, zegt een van hen.

Alle bezorgers van de Volkskrant en Trouw in Ommoord zijn vandaag verschenen bij hun verdeelpunt, meldt A. Roozendaal, districtsmanager van de Perscombinatie in Zuidwest-Nederland. De Perscombinatie heeft gisteren contact gehad met al haar bezorgers in de Rotterdamse wijk. Toen bleek hoe geschrokken ze waren is vanochtend voor ieder van hen een begeleider geregeld. Namens alle krantenbezorgers zal de Perscombinatie een advertentie plaatsen om medeleven te betuigen aan de familie van het slachtoffer.

Bij het Algemeen Dagblad verliep de bezorging in Ommoord vanochtend “net als iedere donderdag”, aldus woordvoeder S. Idzinga. H. Grootveld, woordvoerder van de Nederlandse Dagbladpers, is “enorm geschrokken van dit vreselijke incident”. Zijn organisatie heeft gisteren een oproep gedaan aan alle kranten om de wervingscampagne voor bezorgers voorlopig stil te leggen.

Bij het verdeelpunt van het Algemeen Dagblad aan het Fakkelgras, vijf minuten lopen van de Verfbrem, halen de bezorgers hun kranten. “Ik ben erg geschrokken”, zegt een jongen. “Het is nu heel anders, je moet oppassen.” Toch zien de meesten geen reden te stoppen met hun baantje. “Het is een leuke bijverdienste en ik ben nog nooit lastiggevallen”, zegt een jongen in rode jas en spijkerbroek.

“De sfeer onder bezorgers is extreem gespannen”, zegt de controleur van de Dagbladunie die deze ochtend de agent van het Algemeen Dagblad bijstaat. “Het zal wel klachten regenen vanochtend. Het is niet verwonderlijk dat ze nu een foutje maken als ze zo onder de stress zitten.”

De politie heeft nog geen vorderingen gemeld in het onderzoek naar de moord.