GEKRUIDE BROODJES

Broodbakken is een heerlijk sensuele bezigheid. Dat kneden en dat timmervrouwsoog voor de juiste graad van elasticiteit van het deeg. Toch zijn er momenten waarop ik het meesterschap laat voor wat het is en vlug broodjes wil maken. Op zondagochtend, bijvoorbeeld, of bij onverwacht bezoek. Dat is tegenwoordig geen probleem, dankzij de verworvenheden van de technologie.

Voor 4 mini-baguettes of 8 broodjes:

1 blikje brooddeeg voor 4 mini-baguettes (Danerolles)

2 theelepels gedroogde oregano

4 eetlepels geraspte belegen of oude kaas

extra oregano en geraspte kaas om er over heen te strooien

Verwarm de oven op 200 graden celcius voor. Neem het deeg uit de verpakking, rol het uit en snijd het langs de stippellijnen in lapjes. Strooi de oregano en kaas over de lapjes. Rol ze volgens voorschrift op en snijd ze in tweeën. Strijk er wat water of losgeklopt ei over en bestrooi ze met extra oregano en kaas. Snijd of knip elk aspirant-broodje een of twee keer in en bak ze in de oven in 15-20 minuten lichtbruin en gaar. Variaties op oregano en kaas: tomatenpuree of -ketchup, Italiaanse keukenkruiden, Provençaalse kruiden, verse kruiden, gehakte olijven, kappertjes, fijngesneden ansjovis, tapenade en gehakte noten.

Voor 12 Griekse broodjes of 16 bolletjes:

1 pak bruin- of wit-broodmix (Koopmans)

25 gram boter

2-3 eetlepels olijfolie

100 gram fetakaas

20 groene olijven (zonder pit, eventueel gevuld)

1 theelepel oregano of een halve theelepel tijm

optie: 1-2 teentjes knoflook

extra oregano om er overheen te strooien

Kneed de broodmix met de boter, 3 deciliter handwarm water en de olie tot een soepel deeg. Verkruimel de kaas, snijd de olijven fijn, pers de eventuele knoflook uit. Kneed al die kruimels en snippers, en ook de oregano, door het deeg. Laat het deeg een kwartier rijzen en verdeel het dan in 12-16 gelijke stukken. Draai daar bolletjes van. Leg deze op bakpapier op een bakplaat en laat ze afgedekt nog een half uur rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 220 graden Celsius. Strijk water over de bolletjes, strooi er wat extra oregano ver en bak ze in de oven in ongeveer 15 minuten lichtbruin en gaar.

Lekker bij tomatensoep.