FBI houdt een tweede verdachte aan wegens bomaanslag New York

WASHINGTON, 11 MAART. De FBI heeft een tweede verdachte gearresteerd in verband met de bomaanslag op het Newyorkse World Trade Center. Het gaat om de in Koeweit geboren 25-jarige immigrant van Palestijnse afkomst, Nidal A. Ayyad, afkomstig uit Maplewood, vlakbij New York.

Hij is afgestudeerd in de chemie aan de Amerikaanse Rutgers-universiteit en daardoor volgens de FBI goed in staat om explosieven te fabriceren. Hij had met zijn Jordaanse medeverdachte Mohamed Salameh toegang tot een opslagruimte waar grondstoffen voor explosieven zijn gevonden. Ook deelde hij een bankrekening met Salameh, die vorige week werd gearresteerd.

Ayyad heeft elf dagen voor de explosie een auto gehuurd, waarvoor Salameh ook als chauffeur is opgegeven. Met die auto zijn Salameh en een andere man naar een ander verhuurbedrijf gegaan om de bestelauto te huren, waar de bom zich later in bevond. Salameh en Ayyad zijn ook samen in de bestelauto gezien. Op de dag voor de aanslag was het een komen en gaan rond de opslagruimte waar de grondstoffen voor explosieven zijn gevonden. Ayyad en Salameh waren er ook bij. Salameh heeft ook van een naburige openbare telefoon naar het bedrijf Allied Signal gebeld, waar Ayyad werkt.

Ayyad en Salameh kenden elkaar langer dan een jaar. Ze waren ook kennissen van El Sayyid Nosair, die in de gevangenis zit in verband met de moord op de extremistische rabbi Meir Kahane. Beiden hebben Nosair opgezocht in de gevangenis. Ayyad zou net als Nosair en Salameh het moskeetje van sjeik Omar Abdel-Rahman hebben bezocht, die zijn volgelingen in algemene bewoordingen tot geweld aanspoort. Abdel-Rahman heeft zich inmiddels via zijn advocaat gedistantieerd van het bombardement dat op de heilige vrijdag plaats had, midden in de Ramadan.

Een derde man, Ibrahim Elgabrowny, zit nog vast, omdat hij FBI-agenten die zijn appartement wilden doorzoeken, had geslagen.