EZ en DASA nog steeds in gesprek

ROTTERDAM, 11 MAART. Het Duitse vliegtuigbouwconcern Deutsche Aerospace (DASA) en het ministerie van economische zaken voeren nog steeds onderhandelingen over de verkoop van vliegtuigfabrikant Fokker, hoewel deze op 17 februari eigenlijk waren afgerond. Dat is uit betrouwbare bronnen op het ministerie van economische zaken vernomen.

Officieel praten juristen van DASA en Economische Zaken (EZ) op dit moment over de laatste haken en ogen van de definitieve ondertekening van het contract, die aanvankelijk begin deze week werd verwacht. Volgens ingewijden echter is topambtenaar M. van der Harst, tevens de belangrijkste onderhandelaar namens EZ, inmiddels weer intensief betrokken bij de gesprekken met de Duitsers.

Een EZ-woordvoerder bevestigt deze lezing gedeeltelijk: “De onderhandelingen gaan gewoon door, althans een vorm daarvan. Op dit moment is er sprake van een druk fax-verkeer”. Dat de gesprekken over de "parafering' nog niet rond zijn, wijt EZ aan DASA: “De hobbels liggen op dit moment vooral bij DASA”. DASA was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar.

Fokker heeft de aandeelhoudersvergadering inmiddels uitgesteld van 8 naar 19 april. De raad van bestuur doet dit officieel, omdat de aanvankelijk voor deze week verwachte vergadering van de raad van commissarissen van Daimler Benz onlangs is uitgesteld tot 1 april. “De datum van 8 april was vorig jaar december geprikt. Nu Daimler op 1 april vergadert is na een eventuele goedkeuring een wettelijke termijn van geloof ik 15 dagen verplicht”, meldt de woordvoerder. Dasa zelf moet volgende week - op 17 maart - nog zijn goedkeuring geven aan de overname, als de contracten zijn getekend.

Na parafering kunnen de partijen voor de overname toestemming vragen aan de Europese Commissie in Brussel. De ondertekening is volgens eerdere uitlatingen van minister Andriessen (economische zaken) en DASA ook van belang voor de banken, die daarin voldoende aanleiding zouden zien voor extra financiële steun aan Fokker. Fokker zegt de korte-termijn-financiering inmiddels rond te hebben: “Tot 1 april is de financiering geregeld, maar over hoe we dat gedaan hebben, doen we geen mededelingen”.