ELCKERLYC IN NIJVEL

Collegiale Sint-Gertrudiskerk, Nijvel. Di t/m za 20u30. Voorstelling op 21 mrt 18u. Inl Office de Tourisme de Nivelles, 09-3267840440.

De dood komt per motorfiets. Vanuit het kloosterpad scheurt hij de binnenplaats van de kerk op. Terwijl de torenklokken dreigend beieren wendt Elckerlyc zich wanhopig tot het publiek. De toeschouwers zijn echter al op weg naar de kerk, waar de rest van de voorstelling zich afspeelt. Een van de mooiste Romaanse kerken van België vormt het toepasselijke decor voor een opvoering van het middeleeuwse toneelstuk Elckerlyc. In een wandelvoorstelling waarbij het publiek met klapstoelen het bewegend schouwtoneel volgt, smeekt Elckerlyc ("iedereen') Gezelschap, Verwanten en Bezit om hem in de dood te vergezellen. Vergeefs. Pas als Elckerlyc penitentie heeft gedaan bij Biecht, hervindt Deugd haar kracht en kan zij de stervende bijstaan op zijn laatste reis. In de bewerking van de Vlaamse schrijver Herman Teirlinck is Elckerlyc tot 21 maart in een Franstalige versie te zien.