EG stort in fonds voor onveilige kerncentrales

BRUSSEL, 11 MAART. De Europese Gemeenschap heeft gisteren met een bedrag van 44 miljoen gulden op een speciale rekening gestort, waarmee werkzaamheden worden gefinancierd om gevaarlijke kerncentrales in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie veiliger te maken.

De rekening vormt onderdeel van een fonds dat in juni 1992 tot stand kwam op de top van de Groep van zeven belangrijkste industrielanden (G-7) in Munchen. De speciale rekening van ruim 130 miljoen gulden wordt verder gefinancierd door Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannie. Hun aandeel is al binnen zodat met de EG-bijdrage de werkzaamheden, die alleen nog ministerieel goedgekeurd moeten worden, in principe over enkele maanden kunnen beginnen.

Met de rekening bij de Europese bank voor herstel en ontwikkeling (EBRD) kunnen leningen worden verstrekt ter betaling van de meest noodzakelijke reparaties en aanpassingen in de gevaarlijkste centrales, waaronder met name die van het Tsjernobyl-type. Het schort vooral aan brandbeveiliging, pompen voor noodkoelsystemen, controle-installaties en noodgeneratoren.

Voor het fonds werd 700 miljoen dollar beloofd, waarvan de EG 720 miljoen gulden zou opbrengen. Het Amerikaanse aandeel beloopt bijna 53 miljoen gulden, terwijl Japan en Canada bijna 42 miljoen gulden moeten bijdragen en de Noordse landen samen 22 miljoen. (AFP, Reuter, ANP)