Een krant maken op 100 meter van het front

AMSTERDAM, 11 MAART. “Vier van mijn journalisten zijn gedood en meer dan twintig zijn gewond geraakt - allen in ons redactiegebouw dat op honderd meter van de frontlinie ligt.” Zichtbaar vermoeid en met zachte stem vertelt Zlatko Dizdarevic, hoofdredacteur van Oslobodenje, hoe zijn redactie dagelijks de enige krant maakt in de belegerde Bosnische stad Sarajevo. “We werken bij kaarslicht in de kelders van ons verwoeste gebouw. De omstandigheden zijn moeilijk, maar we blijven hier tot het einde van de oorlog.”

Dizdarevic sprak gisteravond in de Oude Lutherse kerk in Amsterdam voor een gehoor van zo'n zeventig mensen, onder wie veel ex-Joegoslaven. De hoofdredacteur van Oslobodenje maakt een drieweekse rondreis door Europa om steun te vinden voor zijn krant. De Nederlandse Vereniging van Journalisten bood hem vanmiddag vijf kogelvrije vesten aan. Journalisten uit Wenen hebben 25 ton papier gekocht en de organisatie Reporters sans Frontières richtte een fonds op voor de heropbouw van het dagblad. “Die steun is erg belangrijk voor ons”, zegt Dizdarevic, “ook in moreel opzicht.”

Oslobodenje (bevrijding) werd in 1943 opgericht als verzetskrant en groeide uit tot een onderneming met meer dan drieduizend werknemers. De redactie weerspiegelt nog altijd de samenstelling van de Bosnische bevolking van voor de oorlog: moslims zijn in de meerderheid, dan Serviers en daarna Kroaten. “Wj hebben geen problemen met nationaliteiten”, zegt Dizdarevic.

Door papiergebrek is Oslobodenje gereduceerd tot acht pagina's, waarvan twee vaste met advertenties van overledenen - gratis voor de nabestaanden van gesneuvelde soldaten. De journalisten bezorgen zelf de krant, wat zeer riskant is omdat sluipschutters de ingang van de schuilkelder onder vuur houden. “Ons werk is geen heroïsche daad, maar een professionele verplichting”, zegt Dizdarevic. “Informatie is voor het bieden van tegenstand even noodzakelijk als brood. We zijn overigens niet de enigen die het moeilijk hebben. Bakkers werken onder dezelfde omstandigheden.”