De Boer aast op grafische sector VNU

ROTTERDAM, 11 MAART. Uitgeversmaatschappij VNU wil haar grafische bedrijven waar 2000 mensen werken, onderbrengen bij Koninklijke De Boer Boekhoven in Hilversum, naar eigen zeggen de grootste onafhankelkijke grafische onderneming van Nederland met 1400 medewerkers.

VNU heeft vanochtend bekendgemaakt dat “oriënterende besprekingen over een mogelijke samenwerking inzake hun grafische belangen.” Over de voorwaarden voor de samenwerking en de beweegredenen wil VNU-directeur L. Schölvinck nog niets loslaten. De beleggers reageerden vanochtend enthousiast op het bericht: de koers steeg met 1,70 gulden tot 105,60 gulden.

VNU heeft de afgelopen jaren fors moeten investeren in de grafische bedrijven en nog steeds loopt er een herstructureringsprogramma. Analisten gaan er van uit dat VNU geen boekwinst kan maken op de verkoop. VNU zou met het afstoten van de drukkerijen een strategie volgen die Reed Elsevier en Wolters Kluwers al in het begin van de jaren tachtig hebben ingezet.

Voor Koninklijke De Boer Boekhoven kan een samenwerking met VNU's grafische bedrijven een besparing betekenen op nieuwe investeringen die de groep van plan was in Almere.

Als belangrijkste reden voor de concentratieplannen zien analisten een schaalvergroting van drukkerijen om in Europa te kunnen concurreren. De grote Duitse uitgever Bertelsmann beconcurreert Nederlandse drukkers, bij voorbeeld door orders voor PTT Telecom en de Gele Gids, vanouds het domein van de Utrechtse Boekhoven die onlangs door De Boer is ingelijfd. Door schaalvergroting menen de drukkerijen bovendien beter het hoofd bieden aan het wegvloeien van reclamegeld naar de commerciële zender RTL 4, waardoor het aantal pagina's terugloopt.

De Boer heeft zich dankzij de overname van Boekhoven (110 miljoen omzet en 420 medewerkers) een plaats veroverd onder de grote grafische ondernemingen. ABN Amro beschikt over een belang van 42,35 procent in Boer Boekhoven. De aandelen zijn afkomstig van een onderhandse emissie waarmee Koninklijke De Boer de overneming van Boekhoven-Bosch financierde.

De Boer heeft vorig jaar ook nog van het ministerie van Defensie de activiteiten over van de Centrale Drukkerij en Publikatievoorziening (CDP) in Emmen overgenomen. Hier werken 90 mensen met een jaaromzet van 25 miljoen gulden.

In de VNU-gelederen heerst onzekerheid over de werkgelegenheid bij de drukkerijen. VNU werkt vanuit vier plaatsen: Smeets Offset in Den Bosch, NDI in Deventer, Rotogravure in Etten Leur en KSO in Weert. VNU had intern plannen om het werknemersbestand in de vier vestigingen met twintig procent uit te dunnen tot 1600.