CAO-overleg in streekvervoer en vleeswaren vast op problematiek rond WAO; Heineken: akkoord reparatie WAO-gat

ROTTERDAM, 11 MAART. Drankenconcern Heineken is vannacht akkoord gegaan met een aanvulling op de verlaagde WAO-uitkeringen tot 80 procent van het laatstverdiende loon. Hiermee is Heineken na het warenhuisconcern V&D het tweede bedrijf dat instemt met de reparatie van het zogenaamde "WAO-gat'.

De vakbonden en de directie van Heineken hebben afgesproken dat het bedrijf niet voor de kosten van de WAO-reparatie zal opdraaien. De compensatie zal worden betaald uit het bestaande invaliditeitspensioen van Heineken. In het verleden vulde Heineken uit dit fonds de WAO-uitkeringen met 20 procent aan tot 90 procent van het laatstverdiende loon.

In de nieuwe opzet worden de uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid aangevuld tot 80 procent. Het geld dat vrij komt door de aanvulling met tien procent te verlagen, zet het drankenconcern in om het "WAO-gat' te repareren. Door de aanvulling op de WAO-uitkering in het derde jaar te verlagen van 100 naar 90 procent, komt ook extra geld vrij. De CAO geldt voor 3.500 van de 5.000 werknemers.

Verder krijgen de werknemers van Heineken een loonsverhoging van 2,75 procent en eenmalige uitkering van 250 gulden. Daarnaast hebben de vakbonden en de directie afgesproken de huidige regeling voor de vervroegde uittreding (Vut) met één jaar te verlengen. De regeling loopt nu op 1 januari 1999 af. Tot die tijd kunnen de werknemers op hun 60ste met de Vut.