Beleggers blij met winstval van Fugro

Als het om het ingenieursbureau Fugro-McClelland gaat, is bij de beleggers een kinderhand inmiddels gauw gevuld. Hoewel Fugro vanmorgen over 1992 een winstval bekendmaakte van 25,4 miljoen naar 19,5 miljoen gulden, steeg de koers van het aandeel Fugro vanmorgen van 25,80 naar 26,50 gulden.

“Het positieve van deze melding is dat Fugro erin is geslaagd om de verwachting die bij de presentatie van de halfjaarcijfers is uitgesproken ook waar te maken”, zegt analist P. Verbraeken van I.R.I.S. Effectenresearch. Vorig jaar augustus moest president-directeur Gert Jan Kramer een enorme winstval voor Fugro melden, vooral door de problemen bij de zojuist aangekochte Amerikaanse dochter John E. Chance. Zijn uitspraak dat de winst niet meer dan 10 procent van de voorspelde 20 miljoen gulden zou afwijken, is bewaarheid geworden.

De klap is desondanks hard aangekomen bij de beleggers, die in april 1992 nog juichend de beursintroductie van Fugro hadden begroet. De introductiekoers van 37 gulden stortte razendsnel in tot een dieptepunt van 21,50 gulden op 26 augustus. Daarna krabbelde de koers weer op tot het niveau van een "geeltje'.

Beursanalisten zijn nu na de grote schok gematigd positief over Fugro, dat in 1992 een winst van 2,14 gulden per aandeel maakte tegen 3,55 in 1991. “De problemen met Chance lijkt Fugro onder de knie te hebben, gezien de verbeterde resultaten in het tweede half jaar. De statistieken wijzen ook op een behoorlijk herstel in de Golf van Mexico, waar Chance drie kwart van zijn omzet haalt. Als dit doorzet voorzie ik voor 1993 een winst van 3 gulden per aandeel en een herstel op het oude niveau binnen twee jaar. Fugro zit goed in de milieutechniek en ook de olie- en gasprijzen lijken wat aan te trekken”, zegt Verbraeken.

Iets minder optimistisch is analist P. Schouten van CLN Oyens & Van Eeghen, die vorig jaar na het teleurstellende halfjaarbericht ook op drie gulden per aandeel uitkwam. “Op termijn heeft Fugro een goed perspectief, maar dit jaar schat ik een winst van 2,60, hooguit 2,75 gulden, per aandeel in”.