Aerospatiale wil gaan samenwerken met Russen

MOSKOU, 11 MAART. Het Franse vliegtuigbouwconcern Aerospatiale heeft gisteren een principe-overeenkomst met Rusland ondertekend voor samenwerking bij de ontwikkeling van een nieuwe generatie vliegtuigen. Aan Russische zijde werd getekend door Viktor Gluchich, het hoofd van het staatscomité voor militaire produktie, dat verantwoordelijk is voor zowel de militaire als de civiele vliegtuigbouw en de ruimtevaart. Het comité sloot eerder een soortgelijk akkoord met de Duitse vliegtuigbouwer Dasa, de komende eigenaar van Fokker en onderdeel van het concern Daimler-Benz.

Volgens Gluchich geeft de overeenkomst aan dat de Fransen zeer geïnteresseerd zijn in de door de Russische militaire industrie ontwikkelde technologie. Topman Louis Gallois van Aerospatiale verklaarde ervan overtuigd te zijn dat samenwerking met de Russische luchtvaartindustrie in de toekomst noodzakelijk is. In het akkoord zijn geen financiële bijzonderheden vastgelegd.

Aerospatiale, partner in het Europese consortium Airbus Industrie, wil volgens Gallois vooral graag meewerken aan de ontwikkeling van de helikopter Mil Mi-38 en de tweemotorige Tupolev Tu-334, een vliegtuig voor de middellange afstand. Op langere termijn denkt het Franse concern ook aan de bouw van met vloeibare brandstof aangedreven startraketten voor de Ariane-raketten en een tweede generatie supersonische passagiersvliegtuigen na de Brits-Franse Concorde.

Verder wil het Franse concern Russische hulp bij de modernisering van de ATR-42, een concurrent van de Fokker 50 die wordt gebouwd in samenwerking met de Italiaanse onderneming Alenia. Een ander mogelijk project voor de langere termijn is volgens Gallois de bouw van een vliegtuig voor 600 à 800 passagiers. De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing liet eerder dit jaar weten met Dasa en andere bedrijven in gesprek te zijn over zo'n “super-jumbo”. Gezien de enorme kosten van een dergelijk project zou het deskundigen niet verbazen als uiteindelijk alle vliegtuigbouwers de handen daartoe ineen slaan. (Reuter)