Zeeland wil fusie van gemeenten

MIDDELBURG, 10 MAART. De provincie Zeeland wil 13 van de 30 gemeenten opheffen. Schouwen-Duiveland, dat nu zes gemeenten telt, moet worden samengevoegd tot één gemeente, evenals de schiereilanden Tholen en Sint-Philipsland. De acht gemeenten op Walcheren moeten worden teruggebracht tot drie: de gemeenten Middelburg, Vlissingen en een gemeente die het platteland omvat.

Provinciale Staten zullen zich deze maand nog buigen over de voorstellen van gedeputeerden. In Zeeland wonen ongeveer 360.000 mensen. Door de herindeling zou de gemeente Schouwen-Duiveland ruim 30.000 inwoners tellen, Tholen en Sint Philipsland gezamenlijk ongeveer 21.000 en de plattelandsgemeente op Walcheren ongeveer 17.000. Met name traditionele vissersplaatsen als Arnemuiden en Bruinisse verzetten zich fel tegen herindeling.