Winst De Beers daalt met 35 pct

Het diamantconcern De Beers Consolidated Mines heeft in 1992 een 35 procent lagere winst behaald. Het netto resultaat kwam uit op 491 miljoen dollar tegen 759 miljoen dollar in 1991. De Beers beheerst ongeveer tachtig procent van de diamanthandel in de wereld.

Een uitspraak over de resultaten in 1993 durfde president-directeur Julian Ogilvie-Thompson niet aan. Het dividend is met 29 procent verlaagd tot 79,1 dollarcent. In een poging om de diamantprijzen op te krikken heeft De Beers in september vorig jaar zijn afzet met 25 procent verminderd. Die maatregel blijft volgens het concern nog van kracht. “We wijzigen ons beleid op dit moment nog niet”, zei Ogilvie-Thompson.

Het concern is niet pessimistisch over de houding van de afnemers van diamanten. De cijfers van de omzet over de gehele wereld in 1992, die nu nog niet voorhanden zijn, zullen volgens De Beers niet veel afwijken van die van 1990 en 1991. Vooral de markt in Zuidoost-Azië groeit nog steeds.