Vrachtwagendivisie Renault op verlies

De vrachtwagendivisie van de Franse autoproducent Renault heeft vorig jaar een verlies geboekt van 1,6 miljard franc (533 miljoen gulden).

In 1991 boekte de divisie nog een winst van 23 miljoen franc (7,7 miljoen gulden). De omzet van Renault Vehicules Industriels (RVI) ging met acht procent omlaag tot 25,2 miljard franc (8,4 miljard gulden).

Ruim de helft van het verlies van RVI - 271 miljoen gulden - kwam voor rekening van de Amerikaanse dochteronderneming Mack Trucks. De omzet van vrachtwagens in de VS viel met zestien procent terug tot 1,37 miljard dollar. Pas vanaf 1994 zal Mack Trucks quitte draaien, aldus RVI-directeur Jean-Pierre Capron.

De activiteiten in Europa lieten een negatief saldo te zien van 308 miljoen franc (103 miljoen gulden). De omzet liep terug met dertien procent tot 18,3 miljard franc (6,1 miljard gulden).

RVI moest vooral op de binnenlandse markt en in Spanje een gevoelig omzetverlies incasseren. In Frankrijk zette het concern aan vrachtwagens van meer dan vijf ton twintig procent minder om en in Spanje achttien procent minder.