Verminderde kantoor-uitgaven drukken winst inrichter; Ahrend mist witte boorden

AMSTERDAM, 10 MAART. De kantoorinrichter Ahrend heeft vorig jaar het bedrijfsresultaat met 25 procent zien dalen van 30,3 miljoen naar 22,7 miljoen gulden. Dat blijkt uit de jaarcijfers over 1992 die Ahrend gisteren presenteerde.

“November vorig jaar hebben we al een "forse' daling van het resultaat aangegeven: zeg 40 procent. Het resultaat valt dus nog mee”, zegt Ahrend-directeur J.C. Koenders. De beleggers vinden het resultaat niet meevallen: vanmorgen daalde de koers van Ahrend op de Amsterdamse effectenbeurs van 79 tot 72 gulden.

De netto-winst daalde nog scherper van 18,5 naar 6,9 miljoen gulden, zodat de winst per aandeel uitkwam op 3,92 gulden tegen 11,12 gulden in 1991. De belangrijkste reden daarvoor was een eenmalige voorziening van 5,6 miljoen gulden, die Ahrend heeft genomen om het bedrijf te reorganiseren. De omzet steeg licht van 524 naar 542 miljoen gulden, uitsluitend door het 50 procent-belang dat werd genomen in het Belgische Samko.

Voor 1993 doet Ahrend geen uitspraken over de winst, omdat de marktontwikkelingen onzeker zijn. Koenders: “Ik weet het echt niet, zelfs rode cijfers kan ik niet uitsluiten. Ik weet wel dat de trend niet opwaarts is. Voor Ahrend ben ik niet echt somber. Onze eigen vermogen is met 47 procent voldoende om moeilijke tijden door te komen”

Bedrijven stellen hun investeringen in kantoorinrichting uit, waardoor Ahrend in de sector Inrichten de omzet zag dalen van 362 naar 357 miljoen gulden. “Het aantal witte boorden loopt onmiskenbaar terug. Het bedrijfsleven heeft minder afgenomen, waardoor het aandeel van overheidsinstellingen is gestegen. De markt in Nederland is met 10 procent gekrompen en iedereen probeert met prijsverlagingen zijn aandeel te houden met alle consequenties voor de marges”, zegt Koenders.

Bij de stoelenfabriek in Zwanenburg had Ahrend een tegenslag doordat het nieuwe logistieke systeem faalde. Koenders: “Daardoor konden wij geen betrouwbare levertijden voor onze nieuwe meubelen afgeven, iets waarvan een niet nader te noemen concurrent heeft geprofiteerd”. Voor enkele miljoenen werd het systeem teruggedraaid en het drie-hoofdige management ontslagen.

De overige miljoenen van de reorganisatie werden besteed aan de reorganisatie van de sector Technische Systemen (omzet van 61,7 naar 54,2 miljoen gulden) en een vestiging in Groot Brittannië, waar de produktie van scheidingswanden werd afgestoten. De ondanks de omzetstijging (van 99,8 naar 131 miljoen gulden) al jaren niet florissante sector Kantoorartikelen beleefde weinig plezier aan de nieuwe aankoop Samko. Het verlies van Samko wordt echter door de huidige mede-eigenaar en vroegere volledige eigenaar volledig afgedekt voor 1992. Dit jaar moet Samko in de zwarte cijfers komen.