Twintig verdachten vast; Amsterdamse politie rolt grote hasjbende op

AMSTERDAM, 10 MAART. De Amsterdamse politie heeft een "misdaadonderneming' opgerold die op grote schaal in hasjiesj handelde. Bij invallen op 28 adressen werden twintig verdachten aangehouden.

Behalve 150 kilo hasj en zes vuurwapens werden ook honderdduizenden guldens aan luxe-artikelen en contant geld in beslag genomen.

Volgens de Amsterdamse hoofdinspecteur W. Woelders stond de bende onder leiding van een directeur van een transportbedrijf uit Alkmaar. De ondernemer zou jaarlijks tussen de tien- en twaalf miljoen gulden hebben verdiend, die hij investeerde in koffieshops en cafés en in onroerend goed. De Amsterdamse politiecommissaris B. Welten bepleitte in dit verband dat accountants, net als banken, verplicht worden dubieuze transacties aan de politie te melden.

Het onderzoek stond onder leiding van een team van vijftig medewerkers van de Centrale Recherche en heeft anderhalf jaar geduurd. In totaal zijn 32 mensen aangehouden, vrijwel allen Nederlanders. De kosten van het politieonderzoek worden geschat op twee miljoen gulden. Deze kosten worden volgens de politie gedekt door de opbrengst van de in beslag genomen goederen. Het gaat om negen auto's, een jetski en diverse kostbare sieraden en antieke voorwerpen. De invallen werden gedaan in woningen, een verzekeringsbedrijf, auto- en garagebedrijven, loodsen en een café.

De organisatie was volgens de politie ten minste twee jaar actief. De politie kwam de bende op het spoor na de arrestatie van drie Nederlanders door de Spaanse politie in mei vorig jaar. Zij vervoerden 3.500 kilo hasj in een koelwagen van een Hilversums bloementransportbedrijf, die was voorzien van dubbele wanden. De straatwaarde van de lading werd geschat op 25 miljoen gulden. Volgens de Spaanse politie hadden de verdachten de handelswaar van Spaanse smokkelaars overgenomen, die de lading op hun beurt uit Marokko hadden gehaald. De hasj zou zowel voor de Nederlandse markt zijn bestemd als voor andere landen.