Troepen naar St. Maarten, acties zijn opgeschort

PHILIPSBURG, 10 MAART. Premier Liberia Peters van de Nederlandse Antillen heeft gisteravond 25 man politie en 25 leden van het Vrijwilligerskorps Curaçao naar St. Maarten gezonden om de orde op het eiland te herstellen voordat vanavond de delegatie van St. Maarten naar het eiland terugkeert van de Toekomstconferentie.

Het is zeer ongebruikelijk dat het Curaçaose Vrijwilligerskorps buiten het eigen eiland wordt ingezet. Volgens een woordvoerder van Liberia Peters zouden de ME'ers slechts bewapend zijn met helm, schild en wapenstok, maar een ooggetuige van de aankomst van de politiemannen op St. Maarten verklaarde dat ze bewapend waren met geweren.

Gezaghebber R. Voges van het Antilliaanse eiland St. Maarten heeft inmiddels gisteravond een akkoord bereikt met vier actieleiders die maandag het initiatief hadden genomen tot wegblokkades. In ruil voor de toezegging van de gezaghebber dat de actievoerders vrijdag hun grieven tegen het Eilandbestuur kunnen bespreken met de Antilliaanse minister-president Liberia-Peters, zouden de wegblokkades vandaag worden opgeheven. Na het overleg met de premier zullen de actieleiders - die nieuwe verkiezingen eisen - zaterdag een onderhoud hebben met de Eilandsraad, te vergelijken met een gemeenteraad. Als er dan nog behoefte aan bestaat kan daarna een demonstratie worden gehouden, aldus de gezaghebber.

Tijdens een protestdemonstratie van honderden inwoners van St. Maarten tegen het Eilandbestuur, gistermiddag voor het Bestuurskantoor in Philipsburg, werden vier actieleiders door de politie opgepakt. Woedende betogers eisten dreigend en luidkeels de vrijlating van het viertal, maar tot een gewelddadige confrontatie kwam het niet.