Toch Zwitserse vrouw als minister

BERN, 10 MAART. Zwitserland krijgt alsnog een vrouwelijke minister van buitenlandse zaken. Het parlement koos vandaag de 53-jarige socialiste Ruth Dreifuss als opvolgster van de om gezondheidsredenen vertrekkende René Felber.

Dreifuss was voorgedragen nadat het parlement de oorspronkelijke kandidate van de sociaal-democratische partij, de feministische Christiane Brunner, vorige week had afgewezen. Dreifuss kreeg 144 van de 228 stemmen in het Zwitsere parlement. Brunner bleef vorige week op 108 stemmen steken, waarna het parlement haar sociaal-democratische, mannelijke collega Francis Matthey nomineerde.

De afwijzing van de 46-jarige Brunner zorgde voor een storm van protest van vrouwen en media, die de door mannen gedomineerde Zwitserse volksvertegenwoordiging van seksisme en mannelijk chauvinisme beschuldigden. Duizenden Zwitserse vrouwen gingen de straat op, en riepen de sociaal-democratische partij uit de 34-jaar oude coalitie met drie centrum-rechtse partijen te stappen, als Brunner niet alsnog gekozen werd.

De kandidatuur van Christiane Brunner zorgde, direct nadat zij bekend was geworden, voor extreme reacties in Zwitserland. Conservatieve krachten probeerden haar door laster in een kwaad daglicht te stellen. Het voorheen onbekende 'Comité ter Redding van de Normen van onze Instellingen' verspreidde geruchten dat er naaktfoto's van haar zouden bestaan. Ook zou zij een illegale abortus hebben ondergaan. De eerste beschuldiging ontkende zij, de tweede achtte zij “op geen enkele manier relevant voor de vraag of een vrouw geschikt is voor een ministerspost”.

De uit de vakbond afkomstige Ruth Dreifuss, die in tegenstelling tot Brunner op het politieke toneel een tamelijk onbekende verschijning is en over minder politieke ervaring beschikt, heeft een vrij conventioneel imago. Toch is zij in haar politieke opvattingen nauwelijks minder radicaal dan haar afgewezen patijgenote. Zo stemde zij in 1989 in een mislukt referendum óók voor de afschaffing van het leger, een punt waartegen de rechtse en centrum-rechtse partijen in Zwitserland zich fel verzetten.

Het verschil met Brunner zit vooral in de manier van optreden: Dreifuss is voorzichtiger en qua uiterlijk een minder opvallende verschijning. Volgens de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung lijkt Dreifuss een concessie van de sociaal-democraten aan hun rechtse coalitiegenoten, maar is zij “feitelijk helemaal geen politiek alternatief voor Brunner, alleen maar meer van hetzelfde.”

De tweetalige Ruth Dreifuss, afkomstig uit Genève, maakte haar politieke carrière in Bern. Zij wordt de tweede vrouwelijke minister in de geschiedenis van Zwitserland, waar vrouwen pas sinds 1971 stemrecht hebben. (AFP, Reuter, AP)