Terneuzen zwaarst getroffen; Dow Chemical snoeit 300 banen

VLISSINGEN, 10 MAART. Bij een grootscheepse reorganisatie van het chemie-concern Dow-Benelux gaan meer dan driehonderd arbeidsplaatsen verloren.

De Dow-vestiging in Terneuzen wordt het zwaarst getroffen. Ongeveer tweehonderd werknemers van vijfenvijftig jaar en ouder worden daar met vervroegd pensioen gestuurd. Voor ongeveer vijfentwintig jongere werknemers wordt ander werk gezocht via een outplacement-procedure.

Bij andere vestigingen van Dow in de Benelux zullen negentig arbeidsplaatsen verloren gaan. Die andere vestigingen bevinden zich onder meer in België, Delfzijl, Botlek en Rotterdam.De directie van het concern heeft deze maatregelen gisteren officieel bekend gemaakt.

Werknemers van de vestiging in Terneuzen, met ongeveer 2800 arbeidsplaatsen de grootste vestiging van Dow buiten de Verenigde Staten, merkten vorig jaar al dat er fors bezuinigd werd door de afkondiging een personeelsstop, en het uitblijven van de jaarlijkse loonsverhoging. Veel contracten met onderaannemers werden niet meer verlengd. Van de ongeveer 2.400 'losse' arbeiders van Dow-Terneuzen, bleven er minder dan de helft over.

Naar verwachting wordt hun aantal dit jaar verder teruggebracht. Volgens voorlichter N. Blaauw van Dow zullen de vaste oudere werknemers die nu moeten vertrekken een 'gouden handdruk' krijgen die volledig is toegesneden op hun individuele situatie: “Voor ieder zal het bedrag anders zijn. Het hangt af van het arbeidsverleden, de functie, de leeftijd en het aantal dienstjaren” Blaauw wil geen getallen noemen, maar vindt de regeling 'erg gunstig'.

Districtsbestuurder W. Waumans van de Industriebond FNV is 'technisch gezien' tevreden met de oplossing die het chemie-concern de 225 werknemers biedt. “Er komt niemand op straat te staan, en dat is dus goed”. Maar aan de andere kant, vindt hij, had de inkrimping van de arbeidsplaatsen voorkomen kunnen worden. “Dow is een bedrijf dat kiest voor hoge lonen, en een veertig-urige werkweek voor het personeel. Er zijn zoveel andere chemische bedrijven die het personeel in vijf-ploegendiensten ongeveer 33 uur per week laten werken. Zo krijg je meer werkgelegenheid in ruil voor loonmatiging”.

Vakbonden werden bij Dow altijd buiten de deur gehouden. Het bedrijf zei altijd uitsluitend zaken te doen met het personeel zelf, via de ondernemingsraad. Bij geruchten over saneringen meldden zich echter werkenems bij de bonden aan, zodat de FNV naar schatting nu 300 van de 2800 werknemrs vertegenwoordigt.

Al maanden werd gespeculeerd over massa-ontslagen bij het chemie-concern. Dow leed in 1992 wereldwijd een verlies van ongeveer 490 miljoen dollar. Het jaar daarvoor werd nog voor 940 miljoen winst gemaakt. Met Dow-Benelux ging het in 1991 al minder goed: het bedrijf boekte toen slechts een winst van 242 miljoen gulden. De cijfers van vorig jaar moeten, voor wat betreft de Benelux-afdeling, nog bekend worden gemaakt. Maar men gaat uit van verlies.

De inkrimping van de werkgelegenheid maakt deel uit van een wereldwijde reorganisatie van het Dow-concern. Het doel daarvan is de produktiviteit fors te verhogen. Eerder al werden veranderingen in de top doorgevoerd. Eind vorig jaar maakte de directie bekend dat er voor de kosten van de herstructurering een bedrag werd gereserveerd van 430 miljoen dollar. Uit deze pot zouden fabriekssluitingen worden bekostigd (zoals vorig jaar aangekondigd in het Spaanse Bilbao en Livorno in Italië), en de afvloeiing van overtollig personeel.