RDM onderzoekt verkoop van divisie

ROTTERDAM, 10 MAART. De vakbonden en de directie van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) zullen de verkoop van de divisie energiesystemen serieus onderzoeken. Dit hebben beide partijen vanochtend afgesproken.

Eerder deze ochtend bleken de Industriebond FNV en de directie sterk van mening te verschillen over de uitkomst van het onderzoek door organisatiebureau Berenschot. Dit bureau heeft de levensvatbaarheid van de divisie energiesystemen van RDM onderzocht.

RDM - een dochter van het Begemann-concern van Joep van den Nieuwenhuyzen - maakte vorige maand bekend op korte termijn 500 van de 1200 arbeidsplaatsen te schrappen. Daarnaast wil de scheepswerf de enige civiele tak, de divisie energiesystemen, afstoten. De bonden hebben zich vanaf het begin tegen deze plannen gekeerd.

De verschillende interpretatie van de uitkomst van het onderzoek leidde vanochtend tot spraakverwarring. De Industriebond FNV meende dat uit het onderzoek blijkt dat de divisie energiesystemen in 1994 en 1995 een groot aantal orders in de wacht kan slepen. “Uit het onderzoek blijkt dat energiesystemen voor dit jaar met een probleem kampt, maar dat de divisie in de jaren daarop eenvijfde deel van de wereldmarkt naar zich toe kan trekken”, aldus bestuurder H. de Vries van de Industriebond FNV. De tak energiesystemen van RDM is een van de vijf aanbieders in de wereld van vaten voor de petrochemische industrie.

De directie van de scheepswerf zag de uitkomst van het onderzoek anders. “Het rapport ondersteunt de beslissing van de directie om de divisie te sluiten”, aldus een woordvoerder. RDM voorziet in 1994 en 1995 slechts een geringe stijging van de vraag en een fellere concurrentie uit Japan en Italië. “De vooruitzichten voor de komende jaren zijn uiterst somber.” RDM noemt 1993 een “absoluut dieptepunt”. Het compromis is nu dat RDM en de bonden de verkoop van energiesystemen serieus zullen onderzoeken.

De divisie energiesystemen leed vorig jaar een verlies van 25 miljoen gulden. Als het beleid niet wordt gewijzigd, verwacht de directie voor dit jaar voor het hele bedrijf een verlies van 65 miljoen gulden. De vakbonden menen dat onverantwoord management voor de slechte resultaten heeft gezorgd. RDM zou een te hoge prijs voor zijn produkten vragen, inefficient werken en bovendien de afgesproken levertijden niet nakomen. De Vries van de FNV-bond zegt dat Berenschot deze conclusies in het onderzoek onderschrijft. RDM erkent dat de prijzen te hoog liggen, maar schrijft dit toe aan de nadruk die het bedrijf op kwaliteit legt.