Premières Nederlandse componisten bij de Opera

AMSTERDAM, 10 MAART. De Nederlandse Opera zal in het volgende seizoen elf produkties uitbrengen, waaronder twee wereldpremières van Nederlandse componisten. De eerste daarvan, in april en mei 1994 uit te voeren in het Amsterdamse Muziektheater is Symposion van Peter Schat op een libretto van Gerrit Komrij en in de regie van Gerardjan Rijnders. De opera, over de zelfmoord van de componist Tsjaikovksi, wordt gespeeld in een decor van Floris Guntenaar en wordt gedirigeerd door Hans Vonk.

De andere wereldpremière is Noach van Guus Janssen op een libretto van Friso Haverkamp, die tijdens het Holland Festival 1994 onder leiding van dirigent Lucas Vis wordt uitgevoerd in de Amsterdamse Stadsschouwburg in een scènisch concept van de schilder Karel Appel, die de voorstelling ook regisseert.

Artistiek directeur Pierre Audi regisseert in het nieuwe seizoen twee nieuwe produkties: L'Incoronazione di Poppea van Monteverdi en Il re pastore van Mozart. Andere nieuwe produkties zijn La Traviata van Verdi in de regie van Alfred Kirchner met Deborah Riedel in de titelrol, Wozzeck van Berg in de regie van Willy Decker met John Bröcheler in de titelrol (gedirigeerd door Hartmut Haenchen) en Falstaff van Verdi in de regie van Lluis Pasqual, een Holland Festival-voorstelling waarbij het Concertgebouworkest wordt gedirigeerd door Riccardo Chailly.

Het nieuwe operaseizoen wordt op 2 september geopend met een reprise van Wagners Parsifal in de regie van Klaus Michael Grüber, gedirigeerd door chef-dirigent Hartmut Haenchen, die ook de repsise dirigeert van Orfeo van Gluck in de regie van Peter te Nuyl. Andere reprises zijn Rossini's Il barbiere di Siviglia in de regie van Dario Fo en gedirigeerd door Alberto Zedda en Salome van Strauss in de regie van Harry Kupfer, gedirigeerd door Edo de Waart. De NOS zal tv-opnamen maken van L'Incoronazione di Poppea, La Traviata, Salome en Symposion.