Mobutu pleit voor snelle verkiezingen

KINSHASA, 10 MAART. De Zaïrese president Mobutu Sese Seko heeft gisteren in Kinshasa opgeroepen om zo snel mogelijk verkiezingen te houden voor het parlement en het presidentschap om de politieke impasse in het land te doorbreken. Het was voor het eerst in maanden dat Mobutu zich weer in de hoofdstad vertoonde.

De president, wiens gezag in binnen- en buitenland vorige maand nieuwe schade heeft opgelopen door bloedige onlusten in de Zaïrese hoofdstad, deed zijn oproep gisteren tijdens de eerste dag van een politiek "conclaaf' om de politieke crisis het hoofd te bieden.

De betekenis van het overleg was echter twijfelachtig omdat de voornaamste oppositieleider, premier Étienne Tshisekedi, niet aanwezig was. Ook andere leden van de Hoge Raad van de Republiek (HCS), een lichaam dat door de oppositie in het leven is geroepen om greep te krijgen op de politieke situatie, waren afwezig.

“Het kantoor van de HCS blijft open voor onderhandelingen”, aldus de voorzitter van de raad, aartsbisschop Laurent Mosengwo, maar de oppositie is er afkerig van om op de voorwaarden van Mobutu te onderhandelen. Naar de mening van Tshisekedi en Monsengwo poogt Mobutu het "conclaaf' naar zijn hand te zetten door het uitnodigen van een reeks van zijn aanhangers. Ook vrezen ze dat Mobutu onder de huidige omstandigheden verkiezingen door manipulatie en intimidatie in zijn voordeel zou kunnen beslissen.

Mobutu heeft al herhaaldelijk gezegd dat hij Tshisekedi niet aanvaardbaar vindt als premier. Hij heeft met het oog daarop geprobeerd om het voorlopige parlement, dat zijn voorkeur voor Tshisekedi als premier had uitgesproken, te ontbinden. Het parlement daarentegen stelt dat het de hoogste instantie in het land is en dat Mobutu niet het recht heeft om Tshisekedi af te wijzen. (AP, AFP)