MINESTRA DI RISO AL SEDANO

Deze dikke soep van rijst met bleekselderij is kenmerkend voor de Italiaanse keuken above the belt.

Die belt is de culinaire grens tussen Noord- en Zuid-Italië ter hoogte van Rome, ontstaan door het klimatologisch gegeven van het koelere en vochtige Noorden versus het hete en droge Zuiden. Niet alleen dat de tong anders staat in beide gebieden maar met name de kenmerkende pijlers waarop hun keukens rusten zijn van ander materiaal: boter, rijst, veel vlees, verse pasta en spaarzaam tomaat in het Noorden; olijfolie, spaarzaam vlees, gedroogde pasta, veel tomaat en hete pepers in het Zuiden. Groenten worden aan weerszijden van die grens - daar kun je sedert Garibaldi zo langzamerhand ook anderszins wel weer van spreken - veel gegeten. De Zuiderling maakt ook een minestra met bleekselderij, maar vervangt de rijst door korte pasta en de aardappel door een paar lepels verse tomatensaus. Zo zijn er over en weer legio gerechten die qua verwerking van het hoofdingrediënt sterk op elkaar lijken en waarvan de oorsprong natuurlijk geclaimd wordt door zowel Noorderlingen als Zuiderlingen. Maar twist houdt de tongen los en daar zijn Italianen net zo dol op als op lekker eten. Vanwege het seizoen vandaag een Noordelijke versie van deze soep - zoals die gemaakt wordt in de Valle del Tarano om precies te zijn. Italianen zijn in dezen uiterst precies want zelfs op regionaal en provinciaal niveau vliegen ze elkaar over de meest onnozele culinaire aangelegenheden schuimbekkend in de haren. Ach, deden wij dat maar eens. Over de erwtensoep of zo. Bij ons is de gezapigheid in de keuken geslopen en daar vallen zelfs de beste evergreens van in slaap.

Voor 2 personen:

150 gram bleekselderij met blad

1 vastkokende aardappel

20 gram krulpeterselie

35 gram boter

1 middelgrote ui, gepeld en gesnipperd

100 gram rondkorrelige Italiaanse rijst

zout en versgemalen zwarte peper

1 blaadje laurier

6-7 deciliter kippebouillon

Parmezaanse kaas

Verwijder het blad van de bleekselderij en snijd het fijn tot een hoeveelheid van 2 volle eetlepels. Halveer de stengels overlangs en snijd ze vervolgens in korte stukjes. Schil de aardappel, snijd hem in plakjes van 1/2 cm dik en snijd deze kruislings in kwarten. Snijd de peterseliesteeltjes en het blad apart van elkaar fijn. Smelt de boter in een soeppan en smoor hierin op laag vuur de bleekselderij, stukjes aardappel, ui, peterseliesteeltjes en laurier gedurende 10 minuten in gesloten pan. Voeg 6,5 deciliter van de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Roer de rijst erdoor en kook rijst en groente op halfhoog vuur met het deksel schuin op de pan in circa 15 minuten bijtgaar. Voeg indien nodig nog iets meer bouillon toe tijdens het koken: deze minestra met rijst moet iets vochtiger (dunner) zijn dan een risotto, al hangt hij er - niet qua bereiding maar wel qua textuur - zwaar tegenaan. Roer vlak voor het serveren het fijngesneden blad van bleekselderij en peterselie door de minestra met de Parmezaanse kaas. Direct serveren (anders zwelt de rijst maar door en verliest de minestra aan vochtigheid) in voorverwarmde diepe borden.