Mikis Theodorakis weg uit parlement

ATHENE, 10 MAART. De componist Mikis Theodorakis heeft gisteren zijn zetel in het Griekse parlement opgegeven.

Hij gaf als reden zich volledig te willen wijden aan zijn nieuwe baan als directeur muziek bij de Griekse radio en televisie. De 67-jarige Theodorakis, die in 1964 beroemd werd met zijn composities voor de film Zorba the Greek, is het grootste deel van zijn leven overtuigd communist geweest. Onder het kolonelsregime, dat duurde van 1967 tot 1974, werd zijn muziek verboden en belandde hijzelf in de gevangenis. Van 1981 tot 1986 zat hij voor de communistische partij in het parlement. Daarna brak hij met links. In 1989 won hij een zetel voor de rechtse partij Nieuwe Democratie, waarna hij in 1990 minister zonder portefeuille werd in de regering Mitsotakis. In maart gaf hij zijn ministerschap al op omdat hij meer tijd wilde hebben voor muziek. (Reuter, AP)