Leeftijd van olympische voetballers omhoog

ADELAIDE, 10 MAART. De wereldvoetbalbond (FIFA) wil voor het Olympische toernooi in 1996 in Atlanta drie spelers per ploeg toelaten, die ouder zijn dan 23 jaar.

Dat verklaarde FIFA-voorzitter Joao Havelange dinsdag in Adelaide tijdens het toernooi om het wereldkampioenschap voor landenteams met spelers tot 20 jaar.

Havelange zei, dat voor de kwalificatiewedstrijden wel een strikte leeftijdsgrens van 23 jaar in acht moet worden genomen. Voor de Olympische eindronde met zestien teams zouden per ploeg drie "vrije' spelers per land geselecteerd kunnen worden.

De FIFA heeft zelf de grens van 23 jaar ingesteld uit vrees het toernooi om de World Cup te beconcurreren. Sinds het matig verlopen Olympische evenement in Barcelona vorig jaar zomer, waar het aantal toeschouwers bij de voetbalduels ver achterbleef bij de verwachtingen, is de Wereldvoetbalbond in discussie met het Internationale Olympische Comite.

Havelange verklaarde voorts dat de FIFA probeert vaart te zetten achter de plannen een vrouwentoernooi met acht ploegen op het programma van de Spelen in Atlanta te krijgen.