Kluis uit Frans parlement verdwenen

PARIJS, 10 MAART. Mysterie in het Franse parlement: er is een kluis verdwenen. Er verdwijnt wel vaker iets in de wandelgangen van de Nationale Vergaderingen, maar ditmaal is de gebeurtenis pikant. De kluis bevatte de verklaringen die de veertig ministers en staatssecretarissen van de regering-Rocard over hun bezittingen opstelden, nadat ze in 1988 als afgevaardigde waren gekozen. Alle parlementariërs zijn wettelijk verplicht op te geven wat ze aan huizen, schilderijen, aandelen etcetera bezitten. De opgaven van de ministers worden in een aparte kluis bewaard.

De verdwijning van de kluis uit de kantoren van de secretaris-generaal van het parlement wordt in verband gebracht met de affaire van de goedkope lening van premier Pierre Bérégovoy. De regeringsleider, die in 1988 onder Rocard minister van financiën was, kreeg in 1986 een lening van een miljoen franc waarmee hij de aankoop van een appartement in Parijs betaalde. De geldgever, de zakenman Pelat, tevens een intieme vriend van president Mitterrand, sprak met "Béré' af dat deze de lening zonder rente in tien jaar zou terugbetalen.

Niet bekend

Na enige dagen stilte is de politie nu formeel belast met een onderzoek naar de verdwijning van de kluis. Sommigen vermnoeden daarin de hand van tegenstanders van Bérégovoy, anderen veronderstellen dat de socialistische regeringsleider er belang bij heeft “dit dossier te verfijnen”, zoals een Frans radiostation vanochtend zei - dat wil zeggen het op weg te helpen naar de doofpot.

Ook zonder deze affaire lijkt de uitkomst van de aanstaande parlemenstverkiezingen op 21 en 28 maart al vast te staan. De jongste opiniepeiling die vandaag is gepubliceerd, bevestigt het beeld dat al weken bestaat: de conservatieve partijen, de gaullistische RPR en de liberale UDF, zullen een grote overwinning behalen.

De twee partijen zullen volgens een berekening van het instituut Sofres 418 van de 555 zetels in de Nationale Vergadering krijgen. De socialisten krijgen 109 zetels en de communisten negentien. Het Front National van Jean-Marie Le Pen en de twee milieupartijen, die gezamenlijk optrekken, zouden elk slechts een zetel krijgen.

De zetelverdeling wordt in hoge mate bepaald door het Franse meerderheidskiestelsel dat sterk in het voordeel van grote partijen werkt. Dat blijkt uit een vergelijking met percentages. De twee conservatieve partijen krijgen 41 procent van de stemmen, de socialisten 21 procent, de "ecologen' 14 procent, het Front National 11,5 procent en de communistische partij negen procent.

Omdat het electoraat van de communisten geconcentreerd is in een beperkt aantal kiesdistricten, zoals de bekende 'rode gordel' rond Parijs, zal de PCF met een aanhang die landelijk kleiner is dan die van de twee milieu-partijen toch nog negentien zetels in het parlement hebben. De ecologen krijgen slechts een zetel omdat hun kiezers - 14 procent - over het gehele land is verspreid.

    • Jan Gerritsen