Franse oppositie dreigt GATT met lege stoel

GEVRES-LE-CHAPITRE, 10 MAART. Frankrijk moet volgens oppositieleider Jacques Chirac binnen de Europese Gemeenschap zijn toevlucht nemen tot “de politiek van de lege stoel” om een voor de Franse boeren onacceptabel GATT-akkoord over liberalisering van de wereldhandel te blokkeren. Hij verwees gisteren in een verkiezingstoespraak naar president De Gaulle, die in 1966 de EG een half jaar boycotte om de Franse landbouwbelangen te beschermen.

De uitspraken van Chirac over de GATT (Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel) waren de hardste tot nu toe. Zijn opmerkingen zijn van grote betekenis, omdat zijn gaullistisch georiënteerde partij samen met de centrum-rechtse UDF van Giscard d'Estaing grote kans maakt de algemene verkiezingen in Frankrijk deze maand te winnen.

Frankrijk moet volgens Chirac volledig afstand nemen van het landbouwakkoord dat vorig jaar november tussen Washington en Brussel is gesloten en in Frankrijk tot grote verontwaardiging heeft geleid. Afronding van de handelsbesprekingen in het kader van de GATT is mede afhankelijk van de totstandkoming van een definitief landbouwakkoord.

“We verwerpen het akkoord volledig,” aldus Chirac. “De Amerikanen zullen terecht worden aangepakt. Er zal een krachtmeting komen. Het is niet de eerste keer.” Ex-president Giscard d'Estaing heeft al eerder gezegd dat een centrum-rechtse regering zal vragen om heronderhandeling van het landbouwakkoord.

Het Deense EG-voorzitterschap wist afgelopen maandag een conflict te vermijden door het niet tot stemming te laten komen over een belangrijk onderdeel van het landbouwakkoord, namelijk de limitering van de oliezadenproduktie. Chiracs dreigement kan tot een crisis in de EG leiden, juist op een moment dat in Groot-Brittannië en Denemarken de aarzeling over ratificatie van het Verdrag van Maastricht lijkt toe te nemen. (Reuter)