Extremisten Egypte dreigen met geweld

HAEKSTAP, 10 MAART. Op de eerste dag van hun berechting wegens aanslagen op toeristen hebben Egyptische moslim-extremisten gisteren verder geweld aangekondigd tot hun doel van een islamitische staat is verwezenlijkt. Tevens schreeuwden ze hun trouw aan sjeik Omar Abdel-Rahman, een blinde prediker die in vrijwillige ballingschap in de Verenigde Staten leeft. Een volgeling van sjeik Abdel-Rahman in de VS is juist opgepakt in verband met de bomaanslag op het World Trade Center in New York. De sjeik heeft echter elke bemoeienis met de aanslag ontkend.

De 43 beklaagden, die door een krijgsraad in Haekstap, ten noordoosten van Kairo, worden berecht, worden ervan beschuldigd “de nationale eenheid en de sociale vrede schade toe te brengen door op te roepen tot een wijziging van het regeringssysteem” en “de nationale economie schade toe te brengen door aanvallen op het toerisme”. Een aantal wordt tevens poging tot moord ten laste gelegd in verband met specifieke aanvallen op toeristenbussen en een Nijlschip.

De verdachten schreeuwden “Er is geen God dan God” en zwaaiden met exemplaren van de Koran. Ze hielden spandoeken omhoog met teksten als “We hebben geen enkele toerist gedood” en “De islam komt!” ten behoeve van de tientallen verslaggevers, fotografen en televisieploegen in de zaal.

Een van de verdachten, Abdel-Zaher, las een verklaring voor waarin hun beweging, El-Gama'a el-Islamiya (Islamitische groep), de verantwoordelijkheid voor zich opeiste voor de moord op president Sadat in 1981 en op een prominente liberale schrijver, Farag Fouda, vorige zomer. Hij zei dat de Gama'a ook had geprobeerd de minister van binnenlandse zaken te vermoorden.

Volgens Abdel-Zaher omschreven de media de Gama'a als een bende terroristen en extremisten. “Maar als terrorisme en extremisme neerkomen op de legeitieme verdediging van geloof en leven en eer, dan verwelkomen we die omschrijving.”

In de Zuidegyptische stad Aswan, een belangrijk toeristenoord, heeft de politie gisteren zeven moslim-extremisten gedood bij de bestorming van een moskee. Volgens zegslieden in veiligheidskringen ging het om aanhangers van de Gama'a, die brandbommen gooiden naar de politie toen die de moskee binnenviel tijdens de wekelijkse bijeenkomst van de groep. De politie had onmiddellijk het vuur geopend met automatische wapens. (Reuter, AP)