Drie redenen achter de prijsdaling van goud

Gisteren bereikte de goudprijs met 326,45 dollar per troy ounce het diepste punt in zeven jaar, en veel wijst er op dat de daling nog niet ten einde is. Drie tendenzen worden beschouwd als de voornaamste reden achter het dieptepunt van de goudprijs. Een structurele factor is dat het automatisme waarmee beleggers in woelige tijden hun toevlucht zochten in goud voorbij lijkt. Een keur van moderne financiële instrumenten als termijncontracten, opties en swaps staat de investeerder ter beschikking om zich in te dekken tegen calamiteiten. Nu goud deze rol heeft verloren rest het metaal grotendeels alleen nog de funktie die het van oudsher had: een grondstof voor sieraden. Al sinds het begin van de jaren tachtig daalt de goudprijs gestaag.

Omdat ook voor de centrale banken de ankerfunktie van het goud in belang is afgenomen, wordt het aantrekkelijker om de goudreserves te verkopen en daarvoor in de plaats valutareserves aan te leggen. Die leveren per slot van rekening nog rente op.

De verkopen door centrale banken, vorig jaar begonnen met ruim 200 ton door de Belgische centrale bank, en later gevolgd door De Nederlandsche Bank met 400 miljoen ton, waren gelijk aan de jaarproduktie van Zuid-Afrika, de grootste goudproducent ter wereld. Maar iedereen in de markt houdt zijn hart vast voor de reserves bij de centrale banken die nog boven de markt hangen. In totaal ligt nog 35.000 ton in de kluizen te wachten.

Het gisteren bereikte dieptepunt van de goudprijs is veroorzaakt door meer technische factoren. Omdat de Zuidafrikaanse rand snel terrein verliest tegenover de Amerikaanse dollar (de munt waarin de goudprijs luidt), hebben de lokale producenten veel van hun goud nu alvast verkocht op de termijnmarkt. Zo ontlopen zij het wisselkoersrisico, maar de vroegtijdige toevloed van goud veroorzaakte wel een recordlaagte van de goudprijs.

Wat houdt een verdere daling van het goud nog tegen? Handelaren wijzen op het verre Oosten als opkomende afzetmarkt voor goud. China kocht bijvoorbeeld vorig jaar zo'n 800 ton, en ook van andere Aziatische landen wordt een blijvende interesse voor goud verwacht. De algemene indruk blijft echter dat dit een verder afkalven van de prijs niet tegen houdt. In de loop van dit jaar wordt een recordlaagte van de goudprijs verwacht van 300 dollar voor een troy ounce.

    • Maarten Schinkel