De witmakers van Michael Jackson.

De witmakers van Michael Jackson

Michael Jackson is zo wit, zegt hij in het interview met Ophra Winfrey dat morgenavond door RTL4 wordt uitgezonden, omdat hij een huidziekte heeft waarbij het donkere pigment wordt aangetast. Hij gebruikt make up om weer een egaal kleurtje te krijgen. Hij is niet wit door het gebruik van blekende crèmes, want, zegt hij, die bestaan bij zijn weten niet.

In de Verenigde Staten zijn die middelen zonder doktersrecept te koop. In Nederland trouwens ook. Niet bij de apotheek trouwens, maar in cosmeticawinkels en in winkels waar veel donkere buitenlanders kopen.

De Keuringsdienst van Waren in Enschede, die gespecialiseerd is in cosmetica, heeft in 1990 vijfenzeventig bleekprodukten onderzocht. Het blijkt een irreguliere handel. “De algehele indruk is”, schrijft de dienst in zijn conclusie, “dat deze produkten voor een beperkte markt zijn bestemd en op kleine schaal worden geïmporteerd. Vaak door individuen die de koopwaar zelf meenemen.”

De geaccepteerde bleekstof is hydrochinon, een stof met sterk reducerende werking die vooral beroemd is als ontwikkelaar in de fotografie. Volgens de EG-richtlijnen mag een bleekmiddel 2 procent hydrochinon bevatten, maar moet dan nog met mate worden toegepast. Bijvoorbeeld om donkere pigmentvlekken die bij oudere mensen ontstaan iets lichter te maken. In de praktijk worden ze vaak gebruikt door mensen met een donkere huid die graag iets lichter willen worden.

In de kleine partijen die vaak in Engeland of Afrika waren geproduceerd vond de keuringsdienst veel te hoge concentraties, tot 10 procent hydrochinon en een enkele keer verboden afgeleide verbindingen en kwik.

Een belangrijke bijwerking van te hoge concentraties hydrochinon is dat de huid juist plaatselijk donkerder wordt. Er ontstaan dan zwarte vlekjes van kaviaarformaat. In de structuur van de huid worden niet ongevaarlijke veranderingen gezien.

Blijft de concentratie beperkt tot 2 procent, zo vinden de Amerikaanse Food and Drug Administration en de het wetenschappelijk comité van de EG, dan is er weinig gevaar te duchten.

Maar, schrijft de Keuringsdienst: “Recent is er melding gemaakt van leukomelanoderma na gebruik van crèmes met 2 procent hydrochinon. Leukomelanoderma (wanneer het later in het leven optreedt ook vitiligo genoemd) is een depigmentatie van de huid; de klant heeft meer gekregen dan hij heeft gevraagd. Erger is dat de depigmentatie onregelmatig is, een confetti-achtig patroon optreedt, en vanuit cosmetisch oogpunt erg lelijk is.”

Jackson zegt dat hij een huidziekte heeft die lichte plekken geeft. Vitiligo ligt dan het meest voor de hand. Dat is een ziekte waarbij het afweersysteem de donkere pigmentcellen in de huid aanvalt en uitschakelt. Meestal treedt de ziekte pas op oudere leeftijd aan het licht en in eenderde van de gevallen komt de aandoening in de familie voor. Dat klopt met Jacksons bewering in het interview zoals dat op de BBC was te zien. Het zou in de familie zitten.

Het kan best zijn dat Jackson gelijk heeft. Dat hij niet heeft gebleekt en echt een vlekkerige huid heeft door vitiligo. Vreemd is dat hij in het interview ook ontkent dat hij er niet als een neger uit wil zien. Maar waarom schminkt hij de vlekken dan niet donker in plaats van de donkere huid licht?

    • Wim Köhler