De vrachtwagendivisie van de Franse autoproducent ...

De vrachtwagendivisie van de Franse autoproducent Renault heeft vorig jaar een verlies geboekt van 1,6 miljard frank (533 miljoen gulden).

In 1991 had de divisie nog een winst van 23 miljoen frank (7,7 miljoen). De omzet van Renault Vehicules Industriels (RVI) ging met acht procent omlaag tot 25,2 miljard frank (8,4 miljard). Ruim de helft van het verlies van RVI - 271 miljoen - kwam voor rekening van de Amerikaanse dochteronderneming Mack Trucks. De omzet van vrachtwagens in de Verenigde Staten viel met zestien procent terug tot 1,37 miljard dollar. Pas vanaf 1994 zal Mack Trucks volgens RVI-directeur Jean-Pierre Capron zonder verlies draaien.

De activiteiten in Europa gaven een negatief saldo te zien van 308 miljoen frank (103 miljoen). De omzet liep terug met dertien procent tot 18,3 miljard frank (6,1 miljard). RVI moest vooral op de binnenlandse markt en in Spanje een gevoelig omzetverlies incasseren. In Frankrijk zette het concern aan vrachtwagens van meer dan vijf ton twintig procent minder om en in Spanje achttien procent minder.