Chemie in trek op aarzelend Damrak

AMSTERDAM, 10 MAART. De effectenbeurs heeft vanochtend bij gebrek aan duidelijke stimulansen, een nogal verdeeld beeld te zien gegeven. Wall Street en Tokio noteerden weliswaar nog iets hoger, maar daar tegenover stond dat de Europese beurzen terughoudend bleven en de dollar enigszins afzwakte.

AMSTERDAM De hoofdfondsen die vanochtend met hun cijfers over het afgelopen jaar voor het voetlicht traden, hadden weinig opbeurends te vertellen. Dit had het gevolg dat zij met koersdalingen genoegen moesten nemen. Zo verloor het opslag- en transportfonds Van Ommeren, dat de jaarwinst met ruim een kwart zag dalen en een onveranderd dividend aankondigde, vier procent of 1,50 gulden op 35,60. Raambekleder Hunter Douglas maakte een halvering van de winst en een verlaging van het dividend met twee kwartjes tot 1,50 bekend. Het fonds liet een daling zien van 40 cent op 39,50. Toch stond de stemmingsindex algemeen aan het einde van de ochtend met een tiende punt hoger op 103,8.

Vooral de chemiewaarden Akzo en DSM verbeterden zich vanochtend. Akzo steeg 2,60 gulden of bijna twee procent tot 155 gulden en DSM voegde 2,70 gulden ofwel 4,6 procent aan de koers toe op 81,20 gulden.

De internationale waarden, zoals Unilever, Koninklijke Olie, Philips en KLM lager geprijsd.

NEW YORK Wall Street liet gisteren opnieuw een hogere stand zijn. Het Dow-Jones-industrie gemiddelde steeg dit keer bescheiden met 2,7 punten naar 3.472,12.

LONDEN De Britse aandelenkoersen vielen vanochtend enigszins terug in een aarzelende markt. Tegen het einde van ochtend stond het FT-gemiddelde ongeveer vier punten lager op circa 2.953.

FRANKFURT Na een zwak begin trokken de Duitse aandelenkoersen later in de ochtend weer aan. Tegen de middaag kwam het Dax-30 koersgemiddelde uit op 1.711, ongeveer twee punten lager dan het slot van dinsdag.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs kwam de sterke stijging van de aandelenkoersen vrijwel tot staan. De Nikkei-index van 225 fondsen boekte vandaag een bescheiden winst van 10,33 punten op 17.858,63.