Brits onderzoek naar fraude DAF

EINDHOVEN, 10 MAART. De Engelse politie is een onderzoek begonnen naar een fraude bij de financieringsmaatschappij van DAF Leyland. Volgens een woordvoerder in Eindhoven gaat het om een malversatie die al voor het faillissement heeft plaatsgevondenen en bij een bedrijfscontrole aan het licht kwam. Daarna is de politie ingeschakeld. De Engelse justitie is op zoek naar een oud-werknemer die DAF Finance een jaar geleden heeft verlaten. Tot de ontmanteling van DAF sloot de financieringsmaatschappij huurkoop- en lease-contracten af voor het bedrijf, die als een financiële molensteen hingen om de nek van DAF. DAF Finance heeft ongeveer voor 600 miljoen pond (ruim een miljard gulden) aan leningen uitstaan bij klanten die DAF-trucks hebben gekocht of geleased.

Ondanks de justitiële dreiging van een fikse boete hebben zich vanochtend opnieuw ontslagen werknemers van de DAF-vestiging in het Belgische Westerlo verzameld om het fabrieksterrein te barricaderen. De acties waren een vervolg op de demonstraties van gisteren toen niemand geruime tijd de fabriek nog in of uit kon en de produktie in de assen- en cabinefabriek enkele uren stil heeft gelegen. Om geen achterstand in de produktie op te lopen is er gisteren een uur langer gewerkt in Westerlo en kreeg het personeel de opdracht zich vanochtend een uur later op het werk te melden. Dit om problemen met de actievoerders te voorkomen.