Bondscoach Vlieg verliest vertrouwen Hooman en Keen

GRONINGEN, 10 MAART. Het kaartenhuis dat door Jan Vlieg in tien jaar zorgvuldig is opgebouwd, lijkt in elkaar te vallen. De technisch directeur en vrouwencoach van de Nederlandse tafeltennisbond is het vertrouwen kwijt van tenminste twee belangrijke pupillen, Mirjam Hooman en Gerdie Keen. En de afgelopen jaren heeft nationaal kampioene Emily Noor zich ook al dermate negatief over de 43-jarige Groninger uitgelaten, dat hij van die kant weinig te verwachten heeft.

Na de door het Nederlands team met 4-2 van België gewonnen wedstrijd in de Superligafinale had het er alle schijn van, dat hij in ieder geval nog wel de steun heeft van Bettine Vriesekoop, die de afgelopen jaren tijdens de titeltoernooien grote waardering heeft gekregen voor de specifieke kwaliteiten van Vlieg.

Maar bij Mirjam Hooman bestaat nog maar weinig respect voor Vlieg. De afgelopen weken kwam het tot een stevige aanvaring tussen haar en de bondscoach. Omdat het duo, in de woorden van Vlieg, niet langer "on speaking terms' zijn, pakte Hooman de pen. In een gepeperde brief aan het hoofdbestuur zegde de Eindhovense het vertrouwen in de bondscoach op.

De aanleiding vormden enkele uitlatingen van Vlieg na Hoomans zwakke optreden bij de Top 12 in Kopenhagen. Vooral de opmerking dat hij niet op één lijn zit met Frits Kantebeen - door Hooman uitgelegd als een motie van wantrouwen aan het adres van haar privé-coach - was tegen het zere been. Een bemiddelingspoging van de bestuursleden Bouwman en Tempelaars afgelopen weekeinde voorkwam een acute breuk.

Daarna ontstond, geheel onverwacht, die scheuring toch. Maandagavond had Mirjam Hooman van Vlieg toestemming gevraagd en gekregen om drie uur later dan de andere speelsters aanwezig te zijn voor de kampioenswedstrijd tegen België. Ze werd gisteren door bondsdirecteur Speekenbrink en door de bondscoach hoogstpersoonlijk van de trein gehaald. Tot haar verbijstering kreeg ze te horen dat ze niet tot de basisspeelsters behoorde. De nummer vier van Europa paste voor het bankzitten en vertrok spoorslags richting Sassenheim, om zich bij coach Kantebeen te beklagen over het onrecht dat haar was aangedaan.

Het verweer van Vlieg over deze gang van zaken was niet sterk: “Het zat me toch niet lekker dat ik Mirjam toestemming had gegeven. De speelsters die voor een Europese finale zitten, behoren daar naar toe te leven. Ik ben gaan bellen met mijn bestuur. Na ruggespraak besloot ik Mirjam buiten de ploeg te zetten.” Pas gistermorgen heeft Vlieg geprobeerd om Hooman van zijn beslissing op de hoogte te stellen. Het lukte hem niet om haar te bereiken.

Lijken Hoomans bezwaren tegen de bondscoach voor een deel van emotionele aard, veel structureler - en daardoor gevaarlijker voor Vlieg - is de kritiek van Gerdie Keen. Vóór Nederland-België zei ze in het Nieuwsblad van het Noorden dat wat haar betreft Vlieg wel mag opstappen. De bondscoach zou de trainingen verwaarlozen en tekort schieten in het organiseren van de topsport. Keen pleitte in het interview voor "een frisse wind' in de vorm van een andere bondscoach.

De kritiek van Keen dient niet te licht te worden opgevat. Haar vader is voorzitter van de trainersvereniging en haar broer Trinko wordt begeleid door de vroegere international Carel Deken, tegenwoordig lid van het hoofdbestuur. Opmerkelijk was enige tijd terug ook dat op de brief van de internationals, waarin dezen steun betuigden aan Vliegs rechterhand Wim van Haasteren, de handtekeningen ontbraken van broer en zus Keen.

Het is niet waarschijnlijk dat het doek voor Vlieg vóór de wereldkampioenschappen valt. Maar tevens valt niet aan te nemen dat hij na "Gothenburg' opnieuw een aanstelling krijgt als technisch directeur annex nationaal vrouwencoach. Na tien jaar zijn velen binnen de tafeltennisbond uitgekeken op de "pingpong-professor', wiens deskundigheid niet in twijfel wordt getrokken. “Maar als ik moet vertrekken”, zei Vlieg gisteravond laat, “dan gebeurt dat wel met op mijn conduitestaat een Europese titel in de Superliga.”

Want Vlieg gaat er van uit, dat het vrouwenteam volgende week woensdag in Verviers de 4-2 voorsprong tegen België met succes zal verdedigen. Het wordt na een serie individuele topprestaties van vooral Vriesekoop en Hooman de eerste triomf voor een nationale équipe. En wat Vlieg betreft is Mirjam Hooman er volgende week in België weer bij: “Ze is welkom. Als ze bereid is deel te nemen aan het teamgebeuren, dan staat ze in de ploeg. Maar ze kan geen uitzonderingspositie innemen.”

Vliegs belangrijkste speelster, Europees kampioene Vriesekoop, nam gisteravond een strikt neutrale houding in inzake de affaire Hooman: “Het was de beslissing van Jan, daar blijf ik buiten. Voor het team vond ik het wel bijzonder jammer. Ik hoop dat ze er volgende week wel weer bij is.”

    • Ted van der Meer