90 procent van de bommeldingen vals

HOOGERHEIDE, 10 MAART. In totaal zijn de afgelopen drie jaar 1400 bommeldingen gedaan.

90 Procent van de bommeldingen bleek vals te zijn. In de overige gevallen ging het meestal om zaken als een vergeten koffer, een plastic tas of een nepbom in de vorm van een nepboom met elektriciteitsdraden. Twee procent van de meldingen bleek betrekking te hebben op een echte bom. Dat blijkt uit een enquête die het Politie Instituut voor Openbare Orde en Veiligheid (PIOV) onder 42 politie korpsen in Nederland heeft gehouden. Het PIOV wil de manier waarop de Nederlandse politiekorpsen reageren op bommeldingen vanaf dit jaar registreren bij een aparte databank in Hoogerheide. Een analyse van deze gegevens moet meer inzicht geven in de juiste aanpak van dergelijke meldingen.