Wessanen en Bols: nog geen extra winst

ROTTERDAM, 9 MAART. De fusie tussen Wessanen en Bols levert komend jaar naar verwachting geen extra winst op. Beide ondernemingen houden vast aan hun eigen al eerder uitgesproken winstprognoses.

Dat blijkt uit het fusiebericht dat het nieuwe concern Koninklijke Bols Wessanen gisteren heeft uitgegeven.

Na samenvoeging van de jaarcijfers van Bols en Wessanen komt de vorig jaar behaalde omzet uit op vijf miljard gulden, ruim tweehonderd miljoen gulden minder dan in 1991. De gezamenlijke winst is in 1992 met 70 miljoen gulden gestegen tot 285 miljoen gulden. Ruim 84 procent van de winststijging was afkomstig van het voedingsconcern Wessanen.

De kosten van de fusie worden door beide partners geschat op 10 miljoen gulden. Deze zullen volgens de onderneming worden goedgemaakt door de schaalvoordelen van de fusie. Bols Wessanen houdt vast aan het fusie-argument dat beide ondernemingen gebruik zullen kunnen maken van elkaars deskundigheid en marktkennis.

Beleggers reageerden vanmorgen positief op de nadere toelichting van de fusieplannen. De koers van de aandelen Bols steeg twintig cent tot 48,70 gulden, de aandelen Wessanen namen vanmorgen met zestig cent toe in waarde toe tot 104 gulden. Wessanen doet het daarmee beter dan op grond van de aangekondigde ruilverhoudingen zou kunnen verwacht. Aandeelhouders Bols krijgen voor 2,11 aandelen één nieuw aandeel Wessanen, zo werd gisteren officieel bekendgemaakt.

In het fusiebericht stellen beide ondernemingen dat het bod gestand wordt gedaan als ten minste 90 procent van de aandelen Bols voor 2 april voor omruil wordt aangemeld. Een andere voorwaarde is dat in de tussentijd andere partijen geen openbaar bod zullen uitbrengen. Als minimaal 95 procent van het geplaatste kapitaal wordt verworven, zal de nieuwe vennootschap gebruik maken van de wettelijke uitkoopregeling om kleine minderheidsbelangen binnen te halen.

De nieuwe onderneming Bols Wessanen gaat op de beurs verder via het beursfonds Wessanen. Bols zal dan van de beurs verdwijnen. Om de fusie technisch mogelijk te maken, moeten de aandeelhouders van Wessanen zich op 25 maart uitspreken over een wijziging van de statuten. Daarbij zal ook worden gesproken over het voorstel van de directie van Bols Wessanen om een deel van de beschermingsconstructies op te heffen. De prioriteitsaandelen zullen verdwijnen, terwijl de mogelijkheid tot het uitgeven van preferente aandelen zal worden beperkt. Op de beurs worden (beperkt royeerbare) certificaten genoteerd.

Voor de werknemers van Bols en Wessanen zal er volgens het fusiebericht nauwelijks iets veranderen. Vrijwel alle 8400 medewerkers zullen hun huidige functie en positie behouden. Gedwongen ontslagen zijn volgens de directie's uitgesloten.