VN negeren boycot door Rode Khmer

NEW YORK, 9 MAART. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren een resolutie aangenomen, waarin zij stelt dat zij de uit de verkiezingen van mei voortkomende Cambodjaanse regering zal erkennen, ook als de Rode Khmer de verkiezingen boycot.

China, de belangrijkste bondgenoot van de Khmer, sloot zich bij de andere veertien leden van de Veiligheidsraad aan, om de Rode Khmer een signaal te geven zo snel mogelijk aan de aanloop naar de verkiezingen mee te doen, aldus Westerse diplomaten. In de unaniem aangenomen resolutie zegt de Veiligheidsraad dat “de bereidheid de resultaten van de verkiezingen te erkennen er op wijst dat de Verenigde Naties ze als vrij en eerlijk beschouwen.” Als de Rode Khmer haar standpunt niet wijzigt, zal zij na de verkiezingen als politieke beweging genegeerd worden, ook al heeft de guerrilla-beweging delen van het platteland in handen. Het was de eerste keer dat China zich in een resolutie tegen de Rode Khmer uitsprak. (AP, Reuter, AFP)