Vlucht van omstreden Servische bankier leidt tot paniek spaarders

BELGRADO, 3 MAART. Jezdimir Vasiljevic, de Joegoslavische bankier die vorig jaar vijf miljoen dollar op tafel legde om de schaaktweekamp tussen Bobby Fischer en Boris Spassky te financieren, is Joegoslavië ontvlucht - duizenden kleine beleggers in Joegoslavië in angst om hun belegde valuta achterlatend.

Vasiljevic - bijgenaamd Jezda de Chef - is eigenaar van de Jugoskandic Bank. Hij verliet Joegoslavië enkele dagen geleden, ging via Hongarije naar Israel en liet weten dat hij geen plannen heeft naar Belgrado terug te keren. De filialen van de Jugoskandic Bank waren gisteren gesloten.

De achtergrond van Vasiljevic en zijn rijkdom is schimmig. Algemeen wordt geoordeeld dat hij rijk is geworden aan de oorlog in Joegoslavië. Zijn vlucht kan duizenden kleine investeerders, die hun schaarse spaargelden in valuta bij banken als die van Vasiljevic hebben belegd om zich in te dekken tegen de ruïneuze gevolgen van de hyperinflatie, hebben gedupeerd. Bovendien kan de vlucht van Vasiljevic een signaal zijn voor andere particuliere bankiers die op dezelfde manier rijk zijn geworden. Als zij ook weglopen, is het volgens waarnemers met de toch al fragiele sociale vrede in Joegoslavië gebeurd. Veel mensen zijn voor hun overleven afhankelijk van de rente van hun belegde marken en dollars.

Vanuit zijn hotelkamer in Boedapest heeft Vasiljevic gezegd het land te hebben verlaten uit ongenoegen over het optreden van de Servische belastingdienst, die hem een aanslag van drie miljoen mark had gestuurd, hoewel hij naar zijn zeggen al aan zijn belastingverplichtingen had voldaan. “Dat was de laatste druppel. Als ik had betaald, zouden ze morgen tien miljoen vragen”, aldus Vasiljevic. Volgens het onafhankelijke televisiestation Studio B is de bankier gevlucht omdat hij niet meer in staat was de regerende socialistische partij van president Milosevic “beschermingsgeld” te betalen. Onafhankelijke media hebben Vasiljevic er herhaaldelijk van beschuldigd met Milosevic' partij samen te werken bij het ontduiken van de VN-sancties, het witwassen van geld en het smokkelen van wapens en drugs.

Vasiljevic' bank beheerde volgens ingewijden vier miljoen spaartegoeden met een totaal aan belegde geld van twee miljard dollar. Kleine beleggers gingen met hun spaargeld het liefst naar banken als Jugoskandic, omdat die een rente van tien tot vijftien procent per maand op valutarekeningen betalen. Het vertrek van Vasiljevic leidde gisteren tot paniek. Studio B meldde dat duizenden mensen belden om informatie en bij de filialen van Jugoskandic verdroingen zich gisteren honderden mensen. (AP)