Verlies van tien mln voor Groeigarant

ROTTERDAM, 9 MAART. Beleggingsfonds Groeigarant heeft in het afgelopen jaar een groot verlies geleden. Bij de oprichting in 1990 stelde Groeigarant beleggers een dubbel zo groot rendement als op een staatslening in het vooruitzicht.

Groeigarant heeft tegelijk met het verlies van 9,6 miljoen gulden over 1992 en de daling van de intrinsieke waarde per aandeel met ruim 16 procent tot 1,30 gulden aangekondigd de beheersmaatschappij van Groeigarant te zullen wijzigen.

Enkele maanden geleden keerde Centraal Beheer het fonds de rug toe. De verzekeringsmaatschappij verkocht het meerderheidspakket aan onder meer Quinta Bliss, een beleggingsmaatschappij van drs P.B. de Ridder, oud-directeur van het Centraal Planbureau.

Groeigarant is ontwikkeld door drs Ton Jongbloed, voormalig topman van Staal Bankiers. Zijn kennis van computerprogramma's gebruikte hij voor de oprichting van een nieuw beleggingsfonds Groeigarant, dat door een geanvanceerd programma, Electronic Investment Selector geheten, tot grote daden in staat zou moeten zijn. Accountantskantoren als Coopers Lybrand en KPMG verklaarden dat de optimistische computersimulaties van Jongbloeds systeem klopten.

Eind vorig jaar brak, na slechte resultaten, ruzie uit. De drie directeuren van Groeigarant, drs H. Bergstra, drs R.G. Bongers en drs H.R. von Meijenfeldt, probeerden met een brandbrief Centraal Beheer te mobiliseren met geld het fonds te hulp te komen. Tevergeefs zo blijkt. Centraal Beheer haakte af naar verluidt niet alleen vanwege het slechte rendement, maar ook om de hoge beheersvergoedingen. Dit kwam mede door een verwevenheid tussen Groeigarant NV en Groeigarant Beheer BV. Nu heeft het fonds aangekondigd in de loop van dit jaar de beheersovereenkomst te zullen wijzigen. Wanneer de NV meer rendement behaalt dan op een staatslening zal dat ten goede komen aan het fonds.

Met de openbaar geworden brandbrief van de Groeigarant-directie tekende de directie blijkbaar ook haar vonnis. Na Bongers en Von Meijenfeldt zal ook Bergstra binnenkort terugtreden. Hij wordt vervangen door ir L.E.Schotsman, met zijn fonds Expert Ventures uit Rotterdam één van de aandeelhouders van Groeigarant.