Varamatinee voortaan samen met NOS en Vpro

HILVERSUM, 9 MAART. De concertserie "Matinee op de vrije zaterdag', die sinds 1961 door de Vara in het Amsterdamse Concertgebouw werd geproduceerd, is vanaf het volgende seizoen een gezamenlijk project van Vara, VPRO en NOS.

De Vara zal de Matinee nog wel programmeren, maar de produktie en de uitzendingen via radio en tv gebeuren in samenwerking met VPRO en NOS. Die drie omroepen zijn zenderpartners op de tv-zender Nederland 3, die een deel van de concerten zal uitzenden. Het doel van de samenwerking is het voortbestaan van de Matinee in de huidige omvang en met het huidige artistieke niveau veilig te stellen. De Matinee op de vrije zaterdag wordt gesubsidieerd door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepprodukties.

In het komende seizoen van de Matinee wordt de serie "Mahler en de muziek van onze eeuw' voortgezet met onder andere uitvoeringen van Mahlers symfonieën nrs 1, 2, 6, 9 en de onvoltooide Tiende. In de operaserie zijn er uitvoeringen van De legende van de onzichtbare stad Kitzj en het meisje Fevronia van Rimski-Korsakov door de Kirov Opera van St. Petersburg o.l.v. Valeri Gergjev, van Wagners Lohengrin en Enescu's Oedipe, beide o.l.v. Edo de Waart, van Rossini's Elisabetta, regina d'Inghilterra o.l.v. Alberto Zedda en van Donizetti's Roberto Devereux o.l.v. Graeme Jenkins.