Vakbonden boos op Joep van den Nieuwenhuyzen

ROTTERDAM, 9 MAART. Enkele honderden werknemers van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) hebben vanochtend een petitie aan Joep van den Nieuwenhuyzen aangeboden. Van den Nieuwenhuyzen, oprichter van het Begemann-concern dat in 1991 RDM overnam, onderstreepte dat zonder het aangekondigde verlies van 500 arbeidsplaatsen het bedrijf niet kan overleven.

De gezamenlijke vakbonden hebben inmiddels op een gesprek met Van den Nieuwenhuyzen aangedrongen. Ze willen niet alleen over RDM praten, maar ook over de Begemann-dochterondernemingen Backer en Rueb Breda en Begemann Staalbouw. Aan beide bedrijven is gisteren surséance van betaling verleend. Bij Backer en Rueb Breda en Staalbouw werken in totaal 183 mensen.

De vakbonden vinden dat Van den Nieuwenhuyzen zijn afspraken om Begemann Staalbouw tot 1 april 1993 de tijd voor een reorganisatie te geven, niet nakomt. Ook zou Begemann in mei vorig jaar de toezegging hebben gedaan om 3,5 miljoen gulden aan achterstallige investeringen voor beide bedrijven beschikbaar te stellen. De bedrijven zouden dan een reorganisatie doorvoeren, waarbij 30 banen zouden vervallen.

Morgenochtend onderhandelen de vakbonden met de directie van RDM over de reorganisatie bij de scheepswerf. Bij RDM moeten 500 van de 1200 arbeidsplaatsen verdwijnen. Daarnaast wil de directie ook de divisie energiesystemen (produktie van onder meer vaten voor de petrochemische industrie) afstoten. Dit is de enige civiele poot binnen het bedrijf. De divisie energiesystemen heeft volgens de RDM-directie sterk te lijden onder de concurrentie uit Japan.

De vakbonden hebben inmiddels een adviesbureau in de arm genomen om de levensvatbaarheid van de civiele tak te onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek worden morgenochtend bekendgemaakt. De vakbonden hebben zich vanaf het begin sterk tegen het afstoten van de divisie energiesystemen verzet. Zij wijzen erop dat RDM juist moet omschakelen van defensie-opdrachten naar civiele opdrachten. De andere twee divisies van RDM, marinebouw en algemene werktuigbouw, zijn afhankelijk van de opdrachten uit de defensie-industrie.

Een RDM zonder civiele poot zou volgens de vakbonden te veel afhankelijk worden van de order voor vier onderzeeërs aan Taiwan. Het ministerie van Economische Zaken weigerde RDM hiervoor vorig jaar een vergunning te geven, om niet in conflict te raken met China. Dit land beschouwt Taiwan als een "opstandige provincie'. Wel gaf bestuurder H. de Vries van de Industriebond FNV in een eerder stadium aan dat verlies van arbeidsplaatsen bij RDM onvermijdelijk is. “Geen man de poort uit is bij RDM niet haalbaar”, aldus De Vries.

Van den Nieuwenhuyzen ontkende vanochtend in de Rotterdamse woonwijk Heijplaat - ooit gebouwd voor de werknemers van RDM - dat hij alleen maar kapitaal uit de scheepswerf haalt.