Twee verdachten van de aanslag in Mölln in staat van beschuldiging

BONN, 9 MAART. De twee verdachten van de brandstichting in een woonblok in het Noordduitse plaatsje Mölln, die ruim drie maanden geleden het leven kostte aan drie Turkse vrouwen, worden aangeklaagd wegens moord in drie en poging tot moord in vijf gevallen. Dit is gisteren meegedeeld namens de Duitse procureur-generaal te Karlsruhe.

De beide verdachten, een 25-jarige en een 19-jarige rechts-radicaal, hebben de brandstichting, op 23 november vorig jaar, bekend. De jongste, een inwoner van Mölln, heeft echter zijn bekentenis inmiddels weer ingetrokken. Bij de nachtelijke brandaanslag kwamen een 51-jarige Turkse vrouw, haar tienjarige kleindochter en een 14-jarige nicht uit Turkije die op bezoek was, om het leven. Vijf andere bewoners van het pand raakten gewond.

De brandaanslag van Mölln, die volgde na maandenlange, bijna dagelijkse, rechts-radicale aanvallen op woonoorden van asielzoekers en andere buitenlanders in het hele land, zorgde voor een schokgolf in de Duitse bevolking. Sindsdien is in praktisch alle Duitse steden op grote schaal, met zogenoemde Lichterketten en anderszins, gedemonstreerd tegen rechts-radicaal geweld en vreemdelingenhaat.

Het gerechtshof te Karlsruhe heeft gisteren ook het vonnis bevestigd van een rechter in Duisburg, die drie jonge rechts-radicalen uit Hünxe (bij Dinslaken in Noordrijn-Westfalen) had veroordeeld tot gevangenisstraffen van drieëneenhalf tot vijf jaar. Het trio, destijds 18, 18 en 19 jaar oud, had op 3 oktober 1991 brand gesticht in de woning van een Libanees gezin, waarbij twee meisjes levensgevaarlijk gewond raakten.