Turken doden 100 PKK'ers bij de berg Ararat

ANKARA, 9 MAART. Bij bombardementen van vliegtuigen van de Turkse luchtmacht op kampementen van de Koerdische Arbeiders Partij (PKK) nabij de berg Ararat zijn zeker 100 rebellen gedood, aldus berichten uit de regio.

De militaire operatie in de noordoostelijke provincie Agri, bij de Ararat, die een week duurde en gisteren werd afgesloten, was gericht tegen naar schatting 400 PKK-strijders die zich de afgelopen weken in dit gebied hadden gevestigd.

Volgens Turkse kranteberichten waren de Koerdische opstandelingen vanuit het PKK-kamp Mako in Iran de grens met Turkije overgestoken om de Koerdische bevolking op te roepen tot provocaties gedurende het Koerdische nieuwjaar, nevroz, dat op 21 maart wordt gevierd. Vorig jaar eindigde de viering in een bloedbad, waarbij volgens cijfers van Turkse mensenrechtenorganisaties 92 mensen om het leven kwamen nadat het leger het vuur had geopend op demonstranten.

In de door Koerden bewoonde provincies in Turkije is de spanning de afgelopen weken opgelopen als gevolg van de talrijke gewapende confrontaties tussen het leger en de PKK. De Turkse autoriteiten zeggen dat de PKK zijn aanwezigheid in de regio aan het opvoeren is gezien het naderen van nevroz. Zo zouden er bij voorbeeld wapens onder de bevolking zijn verspreid. Koerdische parlementariërs hebben in gesprekken met premier Süleyman Demirel en minister van binnenlandse zaken Ismet Sezgin, aangedrongen op een terughoudende opstelling van de Turkse veiligheidstroepen in de regio om een herhaling van vorig jaar te voorkomen.

Het Turkse parlement beslist naar verwachting vandaag over een nieuwe verlenging van vier maanden (de vijftiende) van de uitzonderingstoestand in het Koerdische Zuidoosten. De Sociaal-Democraten hebben aangekondigd voor de laatste keer "ja' te zullen zeggen, terwijl de de Koerdische afgevaardigde Mahmut Alinak heeft voorgesteld de bevolking in de betrokken provincies zich in de vorm van een referendum uit te laten spreken over deze kwestie.