Topman Italiaans staatsbedrijf vast wegens corruptie

ROME, 9 MAART. De topman van de Italiaanse staatsholding ENI en het hoofd van een van zijn dochtermaatschappijen zijn vanmorgen gearresteerd op verdenking van corruptie en het illegaal financieren van politieke partijen.

Gabriele Cagliari en Nouvo Pignone zijn de nieuwste "slachtoffers' in het nog steeds uitdijende smeergeldschandaal. ENI weigerde vanmorgen commentaar. Intussen dreigt minister van justitie, Giovanni Conso, wiens voorstel voor een beperkte amnestie voor corrupte politici dit weekeinde op groot protest stuitte, met aftreden. “Ik denk aan aftreden omdat het niet mogelijk is langer in deze atmosfeer te werken. Maar of ik nu nog één, twee of tien dagen aanblijf, ik ben wel van plan goed te werken”, zei Conso gisteren. Vandaag vergadert het Italiaanse kabinet over de omstreden amnestie-voorstellen. Volgens de plannen zou op illegale betalingen aan politieke partijen geen gevangenisstraf meer staan. President Scalfaro weigerde zondag dit per decreet tot wet te verheffen. (Reuter)