"Terreur van overheid in Rwanda

'BRUSSEL, 9 MAART. In Rwanda hebben op stelselmatige wijze moordpartijen plaatsgehad onder burgers en heerst “een klimaat van terreur”. Dit is de conclusie van een internationale onderzoekscommissie van tien juristen, die gisteren haar bevindingen in Brussel publiceerde.

De onderzoekers beschuldigden de regering ervan direct betrokken te zijn geweest bij sommige van de gewelddadigheden die de afgelopen paar jaar in totaal aan zo'n 2.000 mensen het leven hebben gekost. “Ik kan tot geen andere gevolgtrekking komen dan dat de president (Juvenal Habyarimana) op de hoogte was van veel van deze moordpartijen”, aldus comissie-lid Alison des Forges van het Amerikaanse Africa Watch. Inmiddels zijn de verspreide gewelddadigheden uitgegroeid tot een heuse burgeroorlog tussen de Hutu-meerderheid en de minderheid van de Tutsi's.

Volgens de commissie heeft het Rwandese leger onder anderen tussen de 500 en 1.000 Bahima's gedood, omdat die ervan werden verdacht steun te hebben verleend aan een opstandige beweging van de Tutsi's. De Bahima's zijn zelf verwant met de Tutsi's. Later doodden de regeringsmilitairen eveneens 150 Tutsi-strijders nadat die hun wapens al hadden ingeleverd.

Volgens de commissie bevinden er zich een twintigtal mensen in de nabijheid van de president die de massale moordpartijen organiseren. Bij de moorden die de commissie onderzocht viel een duidelijk patroon te ontwaren en was van spontaan geweld geen sprake.

België, de vroegere koloniale mogendheid in het Centraal-Afrikaanse land, ontbood gisteren onmiddellijk de Rwandese ambassadeur in Brussel en drong er bij hem op aan dat zijn regeringh maatregelen neem tegen de misstanden. Ook werd de Belgische ambassadeur in Rwanda teruggeroepen voor consultaties over de toestand in het land.

Het onderzoek van de juristen werd verricht in opdracht van Africa Watch, de in Parijs gevestigde Internationale Federatie voor de Mensenrechten, het in Montréal zetelende Internationale Centrum van de Rechten van de Persoon en Democratische Ontwikkeling en van de Internationale Interafrikaanse Unie van de Mensenrechten, die in Ouagadougou kwartier houdt. (AFP, Reuter)