Tekort aan bloed in O-Europa

AMSTERDAM, 9 MAART. De bloedtransfusiediensten in de staten van het voormalige Oostblok verkeren in ernstige problemen. Dat blijkt uit een rapport van de Raad van Europa dat vandaag in Straatsburg wordt gepresenteerd. Het rapport is gebaseerd op een onderzoek van professor dr. H.J. Heiniger van het Zwitserse Rode Kruis.

De verandering van een totalitair regime en een centraal gecontroleerde economie naar een meer democratisch systeem, gebaseerd op de principes van een vrije-markteconomie, heeft een slecht effect gehad op het recruteren van donors, stelt Heiniger. Vroeger gaven mensen bloed omdat de staat dat van ze verwachtte, tegenwoordig willen donors worden betaald. Uit eerdere rapportages blijkt dat juist betaald donorschap risico's met zich meebrengt: juist drugverslaafden en alcoholisten hebben geld nodig en melden zich als donor aan.

Niet alleen de beschikbaarheid van bloed vormt een probleem in deze landen, ook de wijze waarop het wordt opgevangen en verwerkt. Zo wordt veelal nog met kwetsbare flessen gewerkt, waar in het Westen allang op verschillende gronden voorkeur wordt gegeven aan plastic zakken, die een betere garantie geven voor onder meer steriliteit.

    • Bram Pols