Student op kamers gebruikt OV-kaart vooral voor plezier

UTRECHT, 9 MAART. Studenten die op kamers wonen blijken meer gebruik te maken van hun OV-jaarkaart dan thuiswonende studenten.

Verreweg het grootste deel van de reizen van kamerbewoners betreft “sociaal-creatieve kilometers”. Dit staat in een gisteren gepubliceerd onderzoek door de openbaar-vervoersbedrijven.

In totaal reisden studenten in het studiejaar 1991-1992 7,4 miljard kilometer. De 275.000 kamerbewoners reisden 4,3 miljard kilometer, waarvan bijna drie miljard "sociaal-creatief'. De 315.000 thuiswonenden zorgden voor 3,1 miljard kilometers. Uit het onderzoek blijkt verder dat in totaal 5,5 miljard kilometer per trein werd afgelegd. Per student is dat 9200 kilometer met de trein en ruim 3000 kilometer met tram, metro of bus. Tussen woning en school of universiteit bedroeg het totaal aantal gereisde kilometers 3,4 miljard en tussen woning en weekendbestemming 1,1 miljard.

In een eerste reactie liet minister Ritzen (onderwijs) gisteravond tijdens een bijeenkomst met studenten in Delft weten dat deze cijfers serieus aanleiding geven om te denken aan invoering van een OV-kaart op vrijwillige basis. Wanneer studenten zouden kunnen kiezen tussen de huidige situatie of een iets hogere beurs zou een deel van de plezier-reizigers wellicht voor het laatste kiezen.

Ritzen maakte ook duidelijk dat hij geen onderscheid wil maken tussen studenten die thuis wonen en zij die een kamer huren, hoewel de kamerbewoners, die waarschijnlijk dichter bij hun school of universiteit wonen, meer gebruik maken van de OV-kaart “Die studenten kiezen er waarschijnlijk voor ook regelmatig colleges in andere steden te volgen en dat vind ik prima. Ik ben er niet voor om uitwonende studenten geen kaart meer te geven”, aldus de bewindsman, die ook tegen invoering van een traject-kaart is omdat dat uitvoeringstechnisch te ingewikkeld zou zijn. Het ministerie en de vervoersbedrijven onderhandelen over een nieuw contract over de OV-studentenkaart. Het oude contract loopt volgend jaar af.