Stille storm trekt over effectenbeurzen

Kwaliteitsaandelen en lagere rentetarieven slepen de beurzen, met de VS voorop, naar nieuwe records. Zwartkijkers en afwachters willen die ruk naar boven, die stille storm, graag negeren. Hoe lang gaat dat vermaledijde Wall Street nog door? De top lijkt nog niet in zicht. Bijna alle fondsen sloten gisteren hoger dan een week geleden. Dat inspireert. Moeten de kat-uit-de-boom-kijkers nu alsnog aandelen kopen of heel voorzichtig iets opzetten dat van op- en neerwaartse bewegingen profiteert?

Vorige week stond in deze rubriek een combinatie van de call juli Philips 22,50 en de put juli 200 op Unilever. Samen een "straddle' voor 3,20 gulden, gebaseerd op de verwachting dat de eerste aan zal trekken en de tweede dalen. Gisteren deden ze 4,80. Dezelfde straddle voor maart ging van 80 cent naar 1,50. Voor beide een schrale winst, omdat de Uni's niet van ophouden weten. Vanmorgen verbeterden de winsten.

Een soortgelijk juli-paar van Hoogovens (op) en Ahold (neer) steeg van 3,80 naar 6,10. Beter dan het Philips/Unilever duo. Zo bespeel je met straddle-achtige constructies, zonder veel risico's, de beurs.

Niet iedereen voelt zich op z'n gemak met kortlopende opties die aandacht en tijdige actie vragen. Daarom als voorbeeld een combinaties van aandelen verpakt in makkelijk te onderhouden opties, die passen in het huidige beursklimaat. Daarin worden de calls in het algemeen gevraagd en de puts aangeboden. Dus ligt het voor de hand calls te schrijven (verkopen) en puts te kopen.

Neem Hoogovens dat 17 maart met de jaarcijfers komt. Maandag al opgelopen tot 24,80. De koper van deze aandelen loopt een koersrisico, want de laagste koers in de laatste twaalf maanden is 19 gulden. Wie dat geen bezwaar vindt, kan de calls oktober 25 schrijven. Die brengen 400 gulden per 100 aandelen op. Een onbelast rendement (vooruit ontvangen) van 16 procent in zeven maanden, zonder transactiekosten.

Een belegger die daar tienduizend gulden insteekt, maakt netto 14 procent. Indien op 15 oktober de stukken verkocht moeten worden op 25 gulden levert dat 10.000 guldens op, die op een spaarrekening - stel 6,5 procent - gezet kunnen worden. Over twaalf maanden komen de netto onbelaste inkomsten dan uit op 16,3 procent. In feite ligt dat percentage rond de 20 procent: koopsom 8.400 (10.000 min 1.600 van de opties) en opbrengst 10.000. Zo opereer je als jager op rendement en niet als een belegger, maar dat vindt niemand in de financiële wereld een bezwaar.

Blijft Hoogovens onder de 25, dan loopt de optie waardeloos af en kan men in oktober een nieuwe call schrijven. Tegenover de opbrengst van de opties staat natuurlijk het papieren verlies op de aandelen. Meer rendement en meer risico lopen hand in hand.

De eventuele koerswinst op Hoogovens loopt men mis door de 4 calls oktober 25 te schrijven. Dat risico wordt verzacht door 2 in plaats van 4 opties te schrijven en een lager rendement te accepteren.

Kan een belegger dividend en onbelaste optiepremie binnenhalen met een bedrag van 10.000 gulden of iets meer? Voor dat bedrag moet je minimaal 100 aandelen kopen. Liefst 200, anders zijn de kosten voor de opties aan de hoge kant. Op dit moment verdient dat geen aanbeveling. Immers waarden die dividend uitkeren zijn zo opgelopen dat het rendement steeds verder daalt en het risico van koersdaling toeneemt. Wat dan?

In de stormachtige opmars kan wel vast een fundament voor aantrekkelijke combinaties van aandelen, geschreven calls en gekochte puts (als bescherming) worden gelegd. Door puts op de gewenst aandelen te kopen. Die zijn nu goedkoop.

Denk eens terug aan de grote koerscorrecties van 1987 en 1989. Toen daalden de koersen over de gehele linie en kon je bijna ieder aandeel kopen in afwachting van een herstel op termijn. Nu lijkt het een omgekeerde (positieve) krach: bijna alle putopties worden minder waard. Daar moeten (niet-) aandeelhouders de komende dagen van profiteren door de koop van speculatieve korte put-opties en meerjarige voor beleggers die een positie voor de lange termijn willen opbouwen of uitbreiden.

Hoe zit het met de maart-puts op de index? Die lopen vrijdag 19 maart, over veertien dagen, af. Zal de beurs zo snel keren? Dat weet niemand, maar sommige puts doen maar een paar dubbeltjes en zijn de gok waard. De aprillen geven wat meer speelruimte.

    • Adriaan Hiele