"Sepia Sinatra' Billy Eckstine (78) overleden

PITTSBURGH, 9 MAART. De Amerikaanse jazz-zanger Billy Eckstine - "The Sepia Sinatra' - is op 78-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Pittsburgh. Hij leidde het eerste bebop-orkest - dat overigens slechts twee jaar heeft bestaan - en lanceerde een nieuwe generatie jazzmusici, onder wie Dizzy Gillespie, Miles Davis en Charlie Parker.

Eckstine was de eerste zwarte zanger die ook onder blanken een grote aanhang kreeg. In 1947 tekende hij als eerste zwarte zanger een contract met MGM, een platenmaatschappij met een overwegend blank publiek. Bovendien was "The Great Mister B' de eerste zwarte artiest die de omslag van Life Magazine haalde. Zijn roem maakte de weg vrij voor sterren als Nat King Cole en zijn eigen protegée Sarah Vaughan. Maar toen Eckstine in 1953 een belangrijke rol als zanger kreeg in de film Skirts Ahoy kreeg hij wel de instructie, niet naar de blanke vrouwelijke actrices te kijken. (Reuter)