Roemenie en Bulgarije in nood door sneeuwval

BOEKAREST, 9 MAART. Ongewoon zware sneeuwval heeft in Roemenië en Bulgarije tot grote problemen geleid. In Bulgarije zijn noodmaatregelen genomen en Roemenië was gisteren zo goed als van de buitenwereld afgesloten.

De Roemeense premier Nicolae Vacaroiu riep gisteren zijn kabinet in spoedzitting bijeen en benoemde een crisisteam. Grote delen van het land zijn door de zwaarste sneeuwstormen in decennia van de buitenwereld afgesneden en in Boekarest moest het verkeer zelfs aan banden worden gelegd. De water- en stroomtoevoer in veel delen van Roemenië is uitgevallen. In Vrancea lag de sneeuw gisteren op sommige plaatsen zes meter hoog. In Boekarest, waar al een meter sneeuw lag, viel in één nacht 65 centimeter sneeuw, als gevolg waarvan een noodsituatie ontstond die deed denken aan de winter van 1954. Toen lag de sneeuw zo hoog dat men er tunnels in moest graven om voetgangers door te laten. Gisteren werd het parkeren langs doorgangswegen en het gebruik van auto's met vierwielaandrijving verboden. Alle vliegvelden met uitzondering van die in Timisoara en Arad werden gesloten.

Bulgarije kampt met dezelfde noodsituatie. De helft van het land was gisteren van de buitenwereld afgesloten. President Zjelev riep de leiding van het leger, de politie en de gezondheidsdienst bijeen om de toestand te bespreken. Het leger rukte met tanks en pantserwagens uit om gestrande reizigers te redden. In steden als Varna, Roese, Silistra en Sjoemen bleven scholen, winkels en fabrieken dicht. In 350 steden en dorpen werd de water- en stroomvoorziening afgebroken. Ook hier werden de provinciale vliegvelden gesloten; op Sofia kon beperkt worden gevlogen. (Reuter, AP)